x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Haos în SUA. Americanii se organizează în miliții!

Haos în SUA. Americanii se organizează în miliții!

de Şerban Mihăilă    |    29 Iul 2020   •   09:37
Haos în SUA. Americanii se organizează în miliții!

Jafurile la drumul mare, proliferarea crimelor care au urmat revoltelor de stradă declanșate de uciderea afro-americanului George Floyd de către poliția din Minneapolis, precum și destructurarea forțelor de ordine, la presiunea manifestanților antirasism, îi determină pe tot mai mulți americani să ia legea în propriile mâini. Vecinii își apără strada, organizând de capul lor adevărate miliții locale, iar cei ce nu voiau să audă până acum de pistoale și carabine au luat cu asalt magazinele de arme, crescând vânzările în acest domeniu la cote fără precedent.

 

Locuitorii din numeroase zone ale orașului Minneapolis, epicentrul uraganului provocat de moartea lui George Floyd, se organizează în patrule de supraveghere și grupuri de securitate înarmate până în dinți, formând adevărate miliții de cartier și impunând propriile legi pentru a-și apăra vecinătatea de eventualii intruși. Aceste inițiative, care încep să se extindă în zeci de orașe americane devastate de revoltele de stradă, au loc pe fondul destructurării forțelor locale de poliție, care și-au pierdut legitimitatea în ochii protestatarilor și sunt amenințate cu reducerea drastică a fondurilor de funcționare. La sfârșitul lui iunie, rezidenții din apropierea unei zone comerciale care fusese jefuită și a unei secții de poliție abandonate și incendiate, din Minneapolis, au asistat la o explozie a crimelor și a infracțiunilor legate de droguri în cartierul lor, relatează „The Wall Street Journal” (WSJ). „S-a ajuns într-un punct în care crimele nu mai aveau nicio consecință”, a mărturisit o locuitoare din zonă. „Crimele erau comise deliberat, la vedere. Traficul de droguri, prostituția, focurile de armă și agresiunile sexuale se petreceau în public. Tot ce nu ți-ai dori să vezi vreodată era în cartierul nostru”, a adăugat ea. După mai multe întâlniri ale oamenilor din comunitate, vecinii au început să ridice o barieră pentru a închide două zone de pe strada lor, mai întâi cu coșuri de gunoi, apoi folosind moloz. Pentru o perioadă, una dintre intersecții a fost obturată cu ajutorul unei remorci. În cele din urmă, cineva a construit o poartă permanentă, din fier. Depășită oricum de situație, poliția a aprobat „baricada” înălțată de rezidenți, cu condiția ca eventualele servicii de urgență solicitate de oamenii din cartier să poată ajunge la destinatari, mai arată WSJ. Concomitent, vecinii au organizat patrule înarmate, nepermițând accesul persoanelor străine în cartier, după căderea nopții. Potrivit publicației „The Minneapolis Star Tribune”, în tot anul 2019 au fost înregistrate 269 de victime ale unor incidente cu arme de foc, iar acum au fost semnalate deja 275, de la începutul lui 2020. Concomitent, Consiliul Municipal al orașului s-a angajat să destructureze Departamentul de Poliție, înlocuindu-l cu „un nou model, transformator, de siguranță publică”, despre care nimeni încă nu știe cum va arăta. Deocamdată, până la noi ordine, consilierii municipali au tăiat rapid 1,5 milioane de dolari din bugetul Departamentului de Poliție, care însumează 193 de milioane de dolari. Polițiștii locali, susține „Breitbart” sunt însă deja timorați și nu mai acționează eficient, fie din cauza „noilor politici” trasate de administrația locală după uciderea lui George Floyd, fie „de teamă să nu fie considerați eroii negativi ai colectivității”.

Patrulele înarmate se răspândesc

Exemplul locuitorilor din Minneapolis a fost preluat și în alte orașe americane, de către oamenii disperați de creșterea alarmantă a infracțiunilor pe străzile unde locuiesc. Oficialitățile federale se văd acum în situația de a asista la organizarea unor miliții de cartier, formate din patrule care nu sunt familiarizate cu armele de foc și care hotărăsc, arbitrar, cine are voie să pătrundă într-o zonă și cine nu. Situația a devenit incendiară, putând degenera rapid, atât din punctul de vedere al încălcării drepturilor omului, cât și al comiterii unor eventuale crime în numele apărării dreptului la proprietate. Disperarea cetățenilor și paralizia poliției par să transforme astfel străzile americane într-un tribunal al gherilelor urbane.

 

S-a ajuns într-un punct în care crimele nu mai au nicio consecință!

Tania Rivera, locuitoare a orașului Minneapolis

×