x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Uniunii Europene

Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Uniunii Europene

de Ovidiu Ciutescu    |    20 Noi 2009   •   00:00
Herman Van Rompuy, primul preşedinte al Uniunii Europene

Herman Van Rompuy a fost desemnat joi seara primul preşedinte al Uniunii Europene. Premierul belgian a primit girul marii majorităţi a liderilor europeni reuniţi la Bruxelles. "Van Rompuy este noul preşedinte", a adăugat o sursă diplomatică cehă. O alta a afirmat că liderii "au luat decizia de a-l numi pe Van Rompuy". Până la urmă totul a fost clar, belgianul a obţinut primul vot de încredere dat de Europa pentru o astfel de funcţie. Atribuţiile lui Van Rompuy vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2010.



"Europa este o uniune a valorilor şi are responsabilitatea de a juca un rol important în lume", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a fost desemnat de către şefii de state şi guverne din UE, reuniţi la Bruxelles. Rompuy a lasat să se înţeleagă că speră să reuşească să gestioneze rol de facilitare a compromisurilor între statele UE. Belgianul s-a declarat de acord ca "Uniunea Europeană să continue să se extindă pentru a include şi alte ţări" în anii următori, "cu condiţia ca ele să îndeplinească toate criteriile" cerute. Acesta este un mod de a le răspunde celor care îl acuză că se opune aderării Turciei la UE, apreciază AFP.

De asemenea, joi seară, premierul britanic Gordon Brown a dezvăluit că omul nr.2 în această structură europeană va fi compatrioata sa, Catherine Ashton. În prezent comisar european pentru Comerţ, Ashton a fost numită Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe.

×
Subiecte în articol: externe