x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hexagonul trebuie să dea explicaţii pentru expulzări

Hexagonul trebuie să dea explicaţii pentru expulzări

de Carmen Plesa    |    03 Sep 2010   •   00:00
Hexagonul trebuie să dea explicaţii pentru expulzări
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Guvernul francez nu a reuşit deloc să fie convingător în faţa Comisiei Europene (CE) în ceea ce priveşte motivele pentru care îi evacuează pe romi din tabere şi îi expulzează, arată Figaro, care citează o notă internă a Comisiei.



Mai mulţi miniştri francezi au luat drumul Comisiei Europene pentru a susţine legalitatea expulzării romilor, dar se pare că Bruxelles nu consideră nici pe departe subiectul drept o afacere clasată.

Tonul este însă calm, de ambele părţi, remarcă Le Figaro. CE s-a abţinut să acuze direct Franţa de încălcarea dreptului la liberă circulaţie şi pe cel la nediscriminare. Dar asta nu înseamnă că Guvernul francez a primit un cec în alb. Explicaţiile oferite, marţi, la Bruxelles, de ministrul pentru Integrare, Éric Besson, şi de secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, n-au fost convingătoare. "Discuţia nu e decât în stadiu preliminar, există numeroase semne de întrebare în privinţa dosarului", a subliniat o sursă europeană, citată de Le Figaro.

Comisia Europeană are nelămuriri, în primul rând, asupra a cât de "voluntare" sunt repatrierile pe care le face Franţa.
Potrivit cifrelor pe care Parisul le-a oferit Bruxellesului, 823 de romi au părăsit Franţa între 28 iulie şi 30 august, în cadrul programului de repatrieri voluntare, care le asigura transport gratuit către România şi un ajutor financiar de câte 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil. Pe lângă aceste repatrieri au mai existat 150 de expulzări (conduceri la frontieră) în aceeaşi perioadă, potrivit cifrelor oferite Bruxellesului.

Reţeaua Europeană împotriva rasismului (ENAR) şi o serie de ONG-uri care luptă împotriva discriminării au anunţat că vor organiza mâine manifestaţii în faţa ambasadelor Franţei din mai multe oraşe europene, pentru a protesta faţă de "politicile xenofobe" din Hexagon.
Potrivit Le Monde, manifestaţii vor avea loc la Bruxelles, Viena, Roma, Londra, în faţa consulatului francez de la Barcelona şi în mai multe oraşe din România.

×
Subiecte în articol: externe