x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton a părăsit Departamentul de Stat. John Kerry este de vineri seară noul secretar de Stat american

Hillary Clinton a părăsit Departamentul de Stat. John Kerry este de vineri seară noul secretar de Stat american

02 Feb 2013   •   08:41
Hillary Clinton a părăsit Departamentul de Stat. John Kerry este de vineri seară noul secretar de Stat american
Sursa foto: 3news.co.nz

John Kerry este de vineri seară noul secretar de Stat american, succedând-o pe Hillary Clinton  care a părăsit puterea cu convingerea că a restaurat blazonul Americii şi a remodelat politica sa în străinătate.

Cel de-al 67-lea secretar de Stat american şi-a trimis scrisoarea de demisie preşedintelui Barack Obama, exprimându-şi "mândria faţă de ceea ce am reuşit împreună în numele poporului american, pentru interesele şi valorile noastre".

Fosta Primă Doamnă s-a declarat "extrem de mândră" că a fost vocea acestei "naţiuni indispensabile", unei "Americi mai puternice astăzi la ea acasă şi mai respectată în lume", mulţumită unei "modalităţi diferite de a face diplomaţie".

Cu un record de 112 state vizitate, ovaţionată în Kosovo, Cambodgia, India sau în Malawi, această adeptă a "diplomaţiei de influenţă (...) este un star rock prin modul său de a căuta să apară peste tot, aducând contribuţii enorme unui preşedinte care nu are nici timpul, nici înclinaţia de a face ca ea", analizează Indyk, consultant al Brookings Institution, citat de mediafax.ro.

Hillary Clinton este mult mai populară decât preşedintele său, cu 69 la sută de opinii favorabile, ceea ce sporeşte convingerile întregului Washington cu privire la candidatura acesteia la alegerile prezidenţiale din 2016.

În cursul săptămânii, Hillary Clinton a reuşit să evite toate întrebările cu privire la viitorul său politic, asigurând că nu se gândeşte, pentru moment, decât la "recuperarea celor 20 de ani de somn pierdut".

"Dacă va hotărî să candideze, va fi imbatabilă la primarele democrate", consideră diplomatul care vede totuşi "două frâne" în cursul său: "problema politică a cazului Benghazi şi sănătatea sa". La vârsta de 65 de ani, Clinton a recunoscut că este "epuizată" şi a petrecut Noul An în spital din cauza unui cheag de sânge la cap în urma unei comoţii cerebrale.

×