x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton: Putin încearcă să redeseneze graniţele Europei de Est

Hillary Clinton: Putin încearcă să redeseneze graniţele Europei de Est

19 Mar 2014   •   08:01
Hillary Clinton: Putin încearcă să redeseneze graniţele Europei de Est

Fostul secretar de stat american Hillary Clinton a afirmat marţi la Montreal că preşedintele rus, Vladimir Putin, încearcă să redeseneze graniţele Europei de Est şi a subliniat că depinde numai de el ca să se evite un nou Război Rece, anunţă AFP.

În Crimeea, "logica lui Putin" este că locuitorii din această regiune, anexată marţi de Moscova, "sunt de etnie rusă, sunt rusofoni, că au făcut mereu parte din Rusia", a declarat Hillary Clinton în cursul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ a zonei metropolitane Montreal.

Acest raţionament "ar putea fi extins nu doar la alte părţi din Ucraina, dar şi la alte regiuni din Estonia, Lituania, Letonia, din Transnistria. Sunt multe locuri unde se găsesc etnici ruşi sau rusofoni", a remarcat fosta Primă Doamnă a Statelor Unite.

După Ucraina şi Crimeea, alte ţări ar putea "face faţă unui atac rus frontal", a avertizat ea.

"Putin încearcă să redeseneze frontierele Europei de după cel de-Al Doilea Război Mondial", a afirmat ea în aplauzele a peste 4.300 de persoane prezente.

Fostul secretar de stat american (2009-2013) şi-a exprimat "speranţa că nu este vorba despre un nou Război Rece", adăugând că "nimeni nu doreşte să fie cazul", însă "aceasta depinde numai de Putin".

Îndemnându-i pe europeni să fie mai puţin dependenţi economic şi energetic de Rusia, Hillary Clinton a dorit să vadă o "accelerare" a construcţiei de oleoducte între Azerbaidjan şi Cei 28 şi, în acelaşi timp, a încurajat noile surse locale de producţie, cum ar fi gazul de şist în Polonia.

"Ruşii nu vă pot intimida decât dacă sunteţi dependenţi de ei", a spus ea.

În legătură cu Ucraina, Hillary Clinton a exprimat un uşor reproş fostei sale administraţii: "Ar trebui să susţinem mai bine guvernul de la Kiev", a pledat ea, îndemnând Washingtonul să să implice financiar.

În ce priveşte viitorul său politic, în contextul în care este considerat un pretendent serios la succesiunea lui Barack Obama la Casa Albă, Hillary Clinton s-a eschivat. "Nu am luat încă nicio decizie", a spus ea, recunoscând, totuşi, că simte "obligaţia de a face tot ce pot pentru copiii ţării mele".

×
Subiecte în articol: hillary clinton Rusia ucraina putin crimeea