x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary Clinton renunţă la funcţie, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA

Hillary Clinton renunţă la funcţie, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA

de Marina Constantinoiu    |    28 Oct 2012   •   16:58

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a confirmat într-un interviu publicat vineri de Washington Post că intenţionează să renunţe la funcţie după învestitura viitorului preşedinte, din 20 ianuarie 2013, chiar dacă va fi reales Barack Obama, relatează AFP.

"Sunt în continuare în cadrul aceluiaşi calendar. Am ca obiectiv să plec la scurt timp după învestitură, este proiectul meu. Dar nu am putut încă să discut cu preşedintele, deoarece el încearcă să câştige alegerile, ceea ce, să sperăm, va reuşi în curând. Vom discuta atunci despre modalitatea de asigurare a tranziţiei" cu un succesor, a declarat Clinton pentru cotidian.

Şefa diplomaţiei americane, învinsă de Obama în cadrul alegerilor primare democrate din 2008, a traversat planeta din ianuarie 2009. Ea este un adevărat stâlp al Guvernului democrat, dar de mai multe ori a asigurat că va participa la guvernare doar un mandat.

"Nu sunt dispusă să rămân mai mult, dar ştiu, de asemenea, că trebuie să fim conştienţi de munca ce rămâne de făcut. Încă o dată, trebuie să vorbesc cu preşedintele", a declarat ea.

Totuşi, într-un alt scurt interviu publicat joi de Wall Street Journal, Clinton a părut că lasă uşa deschisă posibilităţii de a rămâne pentru mai mult timp în această funcţie - în special pentru a gestiona consecinţele atacului asupra consulatului american din Benghazi (Libia) din 11 septembrie - dacă, bineînţeles, Obama va fi reales la 6 noiembrie în faţa republicanului Mitt Romney. "Multe persoane mi-au vorbit despre menţinerea mea" în post, a declarat ea, fără a fi mai explicită.
Întrebat despre acest lucru miercuri seara la postul de televiziune NBC, Obama a declarat că "în pofida rugăminţilor sale", a acceptat ideea că Hillary Clinton va pleca la încheierea mandatului, chiar dacă el va fi reales la 6 noiembrie. "A făcut o muncă imensă. Mi-ar fi plăcut să mai rămână", dar "presupun că este timpul pentru ea să petreacă un pic mai mult timp cu familia", a declarat preşedintele.

La Washington circulă de mai multe luni zvonuri privind o candidatură la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016 a lui Clinton, care a împlinit vineri 65 de ani.

×
Subiecte în articol: hillary clinton alegeri SUA