x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hillary, scoasă basma curată de FBI

Hillary, scoasă basma curată de FBI

de Şerban Mihăilă    |    07 Iul 2016   •   09:30
Hillary, scoasă basma curată de FBI
Sursa foto: MICHAEL REYNOLDS/EPA

Deși a dat dovadă de “neglijență extremă” în serviciu, în perioada în care a fost secretar de Stat, Hillary Clinton “nu a avut intenția” de a încălca legea și nu se impune urmărirea penală în cazul ei, a declarat, marți seară, șeful FBI, James Comey.

Raționamentul alambicat al FBI i-a trecut pe militanții și simpatizanții democrați prin stări cu care erau deja familiarizați. Încercați timp de un an de emoții și exasperare, ei au răsuflat ușurați la final: familia Clinton a învins încă o dată. Acest scenariu este un nou capitol din saga de un sfert de secol a unei familii ce a supraviețuit miraculos unor controverse care, în mod normal, ar fi pus capăt oricărei cariere politice. Nici scandalul dezmințirilor lui Bill Clinton în privința unei aventuri extraconjugale, în 1992, în timpul campaniei sale prezidențiale, nici celebrul “Sexgate”, care a dus la declanșarea procedurii de impeachment contra aceluiași Clinton, în 1998, nu au fost de ajuns pentru înlăturarea fostului președinte, care a reușit să-și amelioreze imaginea și să-și ducă la capăt mandatul, în 2001. La sfârșitul mandatului său, 66 la sută dintre americanii chestionați de Gallup apreciau activitatea lui Clinton, iar soția acestuia era aleasă în Senat.

I-a mințit în față pe americani

Scandalul email-urilor a izbucnit cu aproximativ un an în urmă și s-a transformat rapid într-o ghiulea legată strâns de piciorul candidatei democrate în cursa pentru Casa Albă. Între 2009 și 2013, când a condus Departamentul de Stat al SUA, Hillary Clinton a utilizat un cont privat de e-mail și un server privat, nesecurizate. Utilizarea unui cont privat în scopuri profesionale este interzisă de administrația americană, iar Clinton este acuzată că, prin nefolosirea conturilor oficiale și a serverelor securizate, a pus în pericol securitatea națională și, în același timp, a vrut să ascundă anumite mesaje. Clinton s-a apărat, susținând că email-urile trimise de pe contul privat nu aveau un conținut secret. Comey a  declarat, marți, că unele dintre email-urile trimise de fosta primă doamnă de pe un server privat erau “strict secrete”, iar persoane rău intenționate au putut avea, teoretic, acces la ele. Decizia FBI a fost calificată de republicani drept “inacceptabilă”, creând un precedent extrem de periculos. 

“Americanii vor crede că Clinton conducea cu 110 km/h într-o zona restricționată la 105 km/h, iar autoritățile nu-i dau amendă”, a recunoscut un democrat

"Directorul FBI spune că Hillary cea coruptă ne-a compromis securitatea națională. Și nu se începe urmărirea penală. Wow!" - Donald Trump, candidat republican la Casa Albă.

×