x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hitler voia să facă o armată de câini vorbitori.

Hitler voia să facă o armată de câini vorbitori.

de Anca Aldea    |    24 Mai 2011   •   21:00

Nazistii au incercat sa-si invete cainii sa scrie si sa vorbeasca pentru a-i ajuta sa castige al doilea razboi mondial, dezvaluie, in cartea sa 'Caini fantastici: Un cabinet de curiozitati canine', dr. Jan Bondeson de la Universitatea Cardiff.

Potrivit site-ului ziarului britanic The Telegraph, nazistii credeau ca 'cei mai buni prieteni ai omului' sunt suficient de inteligenti pentru a fi inrolati intr-o armata distrugatoare, coordonata de ofiterii SS. De aceea, Adolf Hitler ar fi ordonat 'scotocirea' tarii in lung si-n lat dupa caini care aveau deja o baza de cunostinte si stiau sa execute unele ordine. Patrupedele erau recrutate imediat si tri­mise in centre speciale de antrenament, unde erau invatate sa execute noi ordine. Un astfel de centru a fost 'o scoala de vorbire' (denumita Tier-Sprechschule ASRA) pentru cainii cei mai inteligenti.

Unul dintre cateii adusi la scoala din Leutenburg (langa Hanovra) a invatat sa schelalaie cuvintele 'Mein Hitler', iar altul, pe nume Rolf, a reusit sa bata la masina, cu labutele, toate literele alfabetului. Potrivit noilor dezvaluiri, Rolf, un Airedale terrier (cel mai mare membru din rasa Terrier), ar fi invatat sa vorbeasca limbi straine, sa scrie poezii si sa dezbata chestiuni religioase. Iar Kurwenal, un teckel german standard, a invatat 'sa vorbeasca' prin latrare – un numar de latraturi desemna o litera a alfabetului. Don, un Pointer german, a reusit sa imite vocea dresorului sau si sa spuna (desigur, in limba germana): 'Foame! Da-mi prajituri!'.

Dorinta nebuneasca a Fuhrerului – transpusa in experimentul de­numit 'Wooffan SS' – a fost executata cu strictete de oamenii lui, care ajunsesera sa creada ca, ajutati de caini special instruiti, vor castiga mai usor razboiul. Intre altele, nazistii sperau ca animalele sa ii inlocuiasca pe ofiterii care pazeau lagarele de concentrare.

×
Subiecte în articol: externe