x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hollande obţine majoritatea absolută pentru a-şi putea aplica programul şi a înfrunta criza în Franţa

Hollande obţine majoritatea absolută pentru a-şi putea aplica programul şi a înfrunta criza în Franţa

de Marina Constantinoiu    |    17 Iun 2012   •   20:12
Hollande obţine majoritatea absolută pentru a-şi putea aplica programul şi a înfrunta criza în Franţa

Francezii au fost chemati duminica la cel de-al doilea tur al alegerilor legislative, care, urma, potrivit previziunilor, sa ii aduca Partidului Socialist al presedintelui Francois Hollande majoritatea necesara aplicarii programului sau politic, comenteaza AFP.

Electoratul a avut de ales 541 de deputati din 577, 36 fiind alesi inca din primul tur, la 10 iunie, marcat de o puternica rata de absenteism (42,7%). Miza scrutinului a fost una mare: ca la aproape o luna si jumatate dupa ce l-a infrant pe Nicolas Sarkozy, Francois Hollande sa obtina majoritatea absoluta, care i-ar da mana libera, fara sa fie nevoit sa se coalizeze cu ecologistii si stanga radicala. Si a obtinut-o.

Potrivit primelor proiectii ale institutelor de sondare, Partidul Socialist (PS) si aliatii sai de stanga obtin intre 312 si 326 de mandate din totalul de 577, adica mai mult decat majoritatea absoluta (289). Socialistii se vor putea dispensa de sustinerea Verzilor (intre 18 si 24 de mandate) si a stangii radicale (intre 9 si 11 mandate). Partidul conservator UMP si aliatii sai au obtinut intre 212 si 234 de mandate. Extrema-dreapta revine in Camera Inferioara, cu intre unu si patru mandate, dar nu si pentru lidera Frontului National, Marine Le Pen, care nu reuseste sa obtina unul. Absenteismul a fost puternic la acest scrutin, atingand un record de 44%, potrivit sondajelor. Socialistii ar urma astfel sa controleze aproape toate puterile din stat: Presedintia, Guvernul, Adunarea Nationala, Senatul, precum si cvasitotalitatea regiunilor, majoritatea departamentelor si a marilor orase. Guvernul va putea pune in aplicare promisiunile de campanie, dar sa ia si masurile lipsite de popularitate care risca sa se impuna pentru a respecta angajamentul luat de Franta de a-si aduce deficitul public sub 3% din PIB in 2013.

Dincolo de duelul stanga-dreapta, o circumscriptie anume a atras atentia la acest scrutin: cea din La Rochelle, unde Segolene Royal, fosta candidata socialista la alegerile prezidentiale din 2007 si fosta partenera de viata a lui Francois Hollande, a fost invinsa de un disident al Partidului Socialist (58/42%). Vizibil afectata de rezultat, ea a denuntat “o tradare'.

Destinul politic al mamei celor patru copii ai presedintelui a incasat o lovitura cu tenta sentimentala intre cele doua tururi de scrutin din partea actualei partenere de viata a presedintelui, care l-a sustinut, intr-o postare pe Twitter, pe adversarul doamnei Royal. Afacerea a provocat stupoare si l-a pus intr-o postura proasta pentru prima oara pe Hollande.

Abia aleasa, Adunarea Nationala va fi convocata in sesiune extraordinara inca de la inceputul lunii iulie, pentru a se putea lansa primele reforme. O ajustare in componenta Guvernului condus de Jean-Marc Ayrault este si de in calcul chiar pentru saptamana viitoare.

×