x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Honecker, forţat de STASI să demisioneze înainte de căderea Zidului Berlinului.

Honecker, forţat de STASI să demisioneze înainte de căderea Zidului Berlinului.

de Sînziana Stancu    |    07 Iun 2011   •   21:00
Honecker, forţat de STASI să demisioneze înainte de căderea Zidului Berlinului.

In 1989, STASI i-a scos de la nafta­lina fostului lider politic din Germania de Est un dosar care arata legaturile sale naziste. Documentul de 25 de pagini, despre care nu s-a stiut pana acum, a fost intocmit de temutele servicii germane din perioada comunista in 1971.

Seful STASI, teribilul Erick Mielke, a strans document cu document, care mai de care mai com­promi­tator pentru Honecker, pentru a se asigura astfel ca, indiferent ce se va intampla, el va ramane 'ade­varata putere' din spatele 'tronului' comunist, dezvaluie presa britanica. Astfel, in 1989, inainte de caderea Zidului Berlinului, STASI i-a pus in fata lui Honecker dosarul care arata in­cercarile lui din perioada razboiului de a se apropia de partidul lui Hitler, iar fostul secretar al Partidului socialist a fost nevoit sa demisioneze.

Publicatia germana Bild am Sonntag scrie ca Mielke il amenintase pe Honecker ca va da in vileag dosarul cu ocazia unei reuniuni a fostului bi­rou politic est-german din 17 oc­tom­brie 1989. Tara se afla atunci intr-o criza a emigrarilor, mii de est-germani fugind in Germania occi­dentala. Honecker a fost inlocuit cu Egor Krenz in scurt timp dupa acea exploziva reuniune a biroului politic, iar Zidul Berlinului avea sa cada dupa o luna.

Membru al fostului Partid Comunist german, Honecker a fost arestat de Gestapo in 1937 si tinut intr-o inchisoare nazista pana in 1945, fiind perceput apoi ca un 'erou antifascist', mentinandu-se in structurile puterii timp de 19 ani. Mielke credea insa altceva despre el, iar intre filele care se afla in acel dosar exista si cateva in care el detaliaza cum Honecker incercase sa convinga Gestapoul ca renuntase la comunism. Mielke mai descrie si cum Honecker spusese ca se pregatise si voia sa mearga pe front, sa lupte ca soldat in asa-numita 'Victorie Finala' pe care o intrevedea Hitler.

Mielke a pastrat ani intregi do­sarul lui Honecker intr-o servieta din imitatie de piele, de culoare rosie, in fisetul sau bine pazit de la STASI. A plecat in mormant cu secretul despre dosarul lui Honecker, care a fost descoperit recent printre alte documente care au apartinut fostei politii secrete.

×
Subiecte în articol: externe