x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hong Kong: Alegeri și proteste

Hong Kong: Alegeri și proteste

25 Noi 2019   •   09:57
Hong Kong: Alegeri și proteste

Alegătorii din Hong Kong s-au prezentat în număr record la vot, duminică, mai mult de 60 la sută din electorat exprimându-şi opţiunea electorală în scrutinul pentru consiliile districtuale din teritoriul răvăşit de proteste, relatează dpa.

Consiliile districtuale reprezintă prima treaptă în sistemul de guvernare semi-democratic al insulei, dar votul este perceput pe scară largă ca un referendum, după lunile de demonstraţii anti-guvernamentale care au zguduit fosta colonie britanică de la începutul lunii iunie. Peste 1.100 de candidaţi concurează pentru 452 de locuri în consiliile districtuale din oraş. Aproape 2,5 milioane de oameni şi-au exprimat votul până la ora locală 18:30 (10:30 GMT), cu câteva ore înainte de închiderea urnelor, potrivit oficialilor electorali. Locuitorii au declarat pentru dpa că votul a avut o importanţă mult mai mare pentru ei decât în anii trecuţi. Grupările pro-democraţie au folosit lunile de protest şi furie faţă de guvernul din Hong Kong pentru a atrage noi simpatizanţi şi a-şi promova agenda. Protestele au fost declanşate în iunie de nemulţumirea populaţiei faţă de adoptarea unui cadru legislativ ce ar fi permis extrădarea rezidenţilor în China continentală, dar au devenit, ulterior, o mişcare de masă împotriva guvernării locale, a celei de la Beijing, dar şi a violenţei poliţiei.

 

Sute de mii de oameni au participat la proteste, mulţi motivaţi de teama creşterii influenţei din partea Beijingului, în pofida promisiunilor de semi-autonomie până în 2047.

×
Subiecte în articol: Hong Kong