x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hong Kong: Înalta Curte declară neconstituţională legea care interzice purtarea măştilor

Hong Kong: Înalta Curte declară neconstituţională legea care interzice purtarea măştilor

18 Noi 2019   •   20:10
Hong Kong: Înalta Curte declară neconstituţională legea care interzice purtarea măştilor

Înalta Curte din Hong Kong a declarat luni neconstituţională interdicţia purtării măştii, decisă luna trecută de executiv pentru a încerca să dezamorseze mişcarea manifestanţilor pro-democraţie, transmite AFP.

„Restricţiile pe care interdicţia le impune drepturilor fudamentale (...) merg dincolo de ceea ce este în mod rezonabil necesar”, a apreciat Înalta Curte, conform unui rezumat al deciziei, ce constituie o victorie simbolică pentru manifestanţii mobilizaţi de peste cinci luni.

Confruntate cu cea mai gravă criză din fosta colonie britanică, retrocedată Chinei în 1997, autorităţile locale au luat în octombrie decizia, foarte nepopulară, de a le interzice manifestanţilor să poarte măşti.

Şefa executivului, Carrie Lam, a invocat dispoziţii de urgenţă, ce datează din 1992 şi care nu mai fuseseră aplicate din timpul tulburărilor de la sfârşitul anilor 1990.

Pentru a nu fi identificaţi şi a evita problemele cu justiţia, protestatarii au început să poarte măşti. Unii recurg şi la căşti, ochelari de protecţie sau măşti de gaze pentru a se apăra de gazele lacrimogene şi de proiectilele trase de poliţie.

Salutată de Beijing, interdicţia nu a fost respectată deloc de manifestanţi.

Luni, protestatarii au incendiat intrarea în campusul Universităţii Politehnice, unde s-au baricadat pentru a împiedica o intervenţie a poliţiei, care a avertizat că va răspunde cu „gloanţe reale” „armelor letale” ale demonstranților.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hong kong