x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Hong Kong: Lidera executivului local, Carrie Lam, cedează și anunţă întâlniri directe cu publicul

Hong Kong: Lidera executivului local, Carrie Lam, cedează și anunţă întâlniri directe cu publicul

17 Sep 2019   •   21:50
Hong Kong: Lidera executivului local, Carrie Lam, cedează și anunţă întâlniri directe cu publicul

Lidera executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat marţi că va începe un dialog direct cu publicul, în vederea reducerii tensiunilor sociale care marchează de trei luni fosta concesiune britanică, transmite Reuters.

Carrie Lam a precizat că prima sesiune a dialogului cu cetăţenii se va desfăşura săptămâna viitoare, adăugând că reuniunile vor fi „deschise”, pe cât posibil.

Protestele din Hong Kong au început în 9 iunie, după adoptarea unei legi care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

După mai multe săptămâni de proteste, Carrie Lam a cedat în faţa uneia dintre revendicările demonstranţilor, anunţând la 4 septembrie retragerea integrală a proiectului de lege contestat.

„Problemele depăşesc această lege”, a declarat şefa guvernului din Hong Kong, în opinia căreia penuria de locuinţe şi de terenuri constituie o chestiune stringentă în insula cu o populaţie de 7,4 milioane de locuitori.

Uniunea Europeană s-a declarat în mai multe rânduri îngrijorată de proiectul de reformă privind extrădarea din Hong Kong şi a cerut o consultare publică pe acest subiect.

De cealaltă parte, Beijingul a denunţat ceea ce a numit „o ingerinţă” a Uniunii Europene în problemele interne ale Hong Kong.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: hong kong Carrie Lam