x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe I-au pierdut actele, dar i-au luat banii

I-au pierdut actele, dar i-au luat banii

02 Noi 2004   •   00:00

Un american si sotia sa romanca au povestit publicatiei newyorkeze Newsday cum au intrat intr-un birou nemobilat al Serviciului American de Imigrare si Naturalizare si au gasit mii de formulare pentru Cartea Verde completate aruncate intr-un cos urias de supermarket si pe jos.

ANA-MARIA LUCA

IMIGRANT. Experienta romancei Andrea Deszo cu neglijenta autoritatilor americane din domeniul migratiei a ajuns in presa
Adam Gurvitch si sotia sa de origine romana, Andrea Deszo, s-au gandit sa mearga personal in 1997 la Biroul Serviciului american de Imigrare si Naturalizare din New York, ca sa vada ce s-a intamplat cu cererea Andrei pentru Cartea Verde. O trimisese prin posta cu cateva saptamani inainte, iar functionarii ar fi trebuit sa dea un semn.

Asa ca s-au dus in Manhattan, la numarul 26 in Federal Plaza, si au asteptat ca cineva sa stea de vorba cu ei. In cele din urma, si-au luat inima-n dinti si-au intrat. Dar ceea ce au gasit acolo i-a lasat muti de uimire: o camera nemobilata in mijlocul careia se afla un urias cos de supermarket plin cu formulare pentru regularizarea sederii in Statele Unite, completate de mii de imigranti.

DREPTURILE IMIGRANTILOR. Gurvitch se ocupa de mai multa vreme de drepturile imigrantilor si a infiintat o fundatie care militeaza pentru asistenta medicala gratuita pentru imigrantii care muncesc in Statele Unite cu forme legale si care platesc si taxe. El s-a gandit ca trebuie sa povesteasca si altora despre ce au vazut in biroul Serviciului de Imigrare si Naturalizare (INS) din Manhattan, in 1997. Publicatia Newsday din New York le-a crezut povestea si a publicat-o.

Sotul Andrei Deszo are o diploma de master in management nonguvernamental, a facut un studiu despre tinerii imigranti si lucreaza pentru New York Immigration Coalition, o fundatie compusa din mai mult de 200 de asociatii care militeaza pentru drepturile imigrantilor.

POVESTE DE DRAGOSTE. Gurvitch si Dezso s-au intalnit la o petrecere de Anul Nou, in 1995, la Budapesta. El era voluntar in Peace Corps, preda limba engleza si punea la punct primul program din Ungaria care se ocupa de educarea in ceea ce priveste SIDA. Ea facea un master in Arte si isi crestea baietelul de doi ani din prima casatorie. S-au intalnit la o cafea si curand au inceput sa imparta un apartament cu vedere spre Dunare, foarte aproape de fundatia pentru care lucra Deszo si unde castiga un salariu "vestic".

O duceau foarte bine, dar dupa o vizita la New York, in 1996, ea a castigat o bursa pentru artisti la un centru de grafica din Manhattan. In 1997 s-au mutat. Dupa un an a venit si baietelul Andreei, care ramasese la tatal lui. Si el avea nevoie de acte.

DOCUMENTE. Insa Andrea s-a vazut in fata unor probleme birocratice. Chiar din prima zi, cei care i-au acordat bursa au informat-o ca nu pot sa o mai sustina ca sa-si obtina Cartea Verde. Se schimbase legislatia. Andrea Deszo a incercat sa se descurce singura. A trimis formularul, dar INS-ul l-a pierdut, chiar daca a incasat taxa de 360 de dolari. Nu au apelat la un avocat, pentru ca s-au gandit ca au avantaje - unul era deja cetatean american, iar Andrea stia foarte bine engleza. Dar au asteptat timp de sase zile ca un functionar sa-i primeasca, apoi au gasit camera in care erau depozitate scrisorile, in cosul de supermarket. "A fost ingrozitor", a spus Dezso. "N-am mai vazut asa ceva nici macar in Romania, in timpul comunismului". Sotul ei o aproba. "Pentru mine a fost surprinzator sa vad un sistem american pus la punct special ca sa lucreze cat de prost se poate".

EPILOG. Dezso este profesoara de grafica la Parsons School of Design, in Manhattan, si pregateste un album de grafica, "Mamushka". A reusit anul acesta sa obtina cetatenia, ca si fiul ei, Mark. Gurvich lucreaza in continuare cu fundatii care militeaza pentru drepturile imigrantilor la asistenta medicala. Desi in 2000 Guvernul american a promis ca va limita timpul de asteptare pentru Cartea Verde la un an, imigrantii asteapta in continuare timp de trei ani, a spus el.

UN PROCES PREA INDELUNGAT
Aproape jumatate dintre cei 126.000 de imigranti din New York, care au depus cereri pentru cetatenia americana, au pierdut sansa de a vota in alegerile prezidentiale, deoarece autoritatile care se ocupa de verificarea lor se misca foarte incet, spune un studiu al americanilor, citat de New York Times. New York Immigration Coalition, grupul pentru care lucreaza si Adam Gurvitch, a dat publicitatii un studiu, conform caruia aproximativ 60.000 de imigranti din New York care vor sa devina cetateni americani nu au fost naturalizati la timp ca sa poata participa la alegeri. Situatia este la fel si in alte state americane, au spus sefii coalitiei de organizatii nonguvernamentale. In Florida, numarul celor care aveau dreptul sa primeasca cetatenia in sase luni ajunge la 25.000. Ei nu au primit-o din cauza ca procesul dureaza de fapt 21 de luni. Aceasta se intampla pentru ca fiecare candidat trebuie sa treaca prin cel putin trei serii de controale de securitate: verificarea bazei de date a Interagency Border Information System (IBIS), o verificare a amprentelor si a numelui de catre FBI.
×
Subiecte în articol: diaspora new york york