x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Iadul pe pământ mistuie periferia Atenei

Iadul pe pământ mistuie periferia Atenei

de Şerban Mihăilă    |    25 Iul 2018   •   09:29
Iadul pe pământ mistuie periferia Atenei

Zeci de persoane au fost ucise, iar alte câteva sute rănite, în partea de est a regiunii Attica, din jurul Atenei, în cele mai puternice incendii de vegetație izbucnite în Grecia în ultimii zece ani. În cursul nopții de luni spre marți, majoritatea victimelor au ars de vii în casele lor, în locurile unde erau cazate sau în mașinile în care încercau să fugă, în zona localității turistice Mati, la 40 km nord-est de capitala elenă.    

„Ceea ce se întâmplă aici, în estul Atticăi, este iadul pe pământ”, relata ieri, din stațiunea Mati, un jurnalist grec, citat de BBC. „Am ajuns în locul în care poliția a spus că au fost găsiți numeroși morți. Aceștia zăceau pe pământ, iar fumul acoperea zona și un miros toxic se răspândea puternic în aer. Majoritatea victimelor erau turiști care au încercat să găsească un refugiu, dar n-au reușit”, a povestit aceeași sursă. Familii disperate încercau să se salveze pe marea aflată la câțiva metri distanță, dar au fost prinse de un zid de fum și flăcări, au povestit martori oculari din Mati. Alții au murit în casele lor, iar câțiva au ars de vii în mașinile în care încercau să scape. Printre victime se numără copii, cel mai tânăr dintre aceștia fiind un bebeluș de șase luni, care a murit după ce a inhalat fum, a relatat o oficialitate locală citată de „The Guardian”.

Până ieri după-amiază, echipele de salvare au descoperit doar în Mati cadavrele a 26 de adulți și copii, „care, după toate aparențele, se îmbrățișau în timp ce mureau, surprinși de infern la doar câțiva metri de mare”, scrie BBC, citând autoritățile locale. Alți 156 de adulți și 16 copii au fost duși la spital. Unsprezece dintre adulți se aflau în stare critică. „Mulți au încercat să găsească o cale de salvare, însă, din nefericire, acești oameni și copiii lor n-au reușit să scape la timp”, a declarat Nikos Economopoulos, șeful Crucii Roșii din Grecia, citat de BBC. „Din fericire marea era acolo și am sărit în ea, iar flăcările ne-au urmărit până în apă. Ne-au ars spatele și a trebuit să ne scufundăm. Mi-am zis: «Dumnezeule, trebuie să fugim, să ne salvăm!»”, a mărturisit, pe de altă parte, un localnic care a reușit să scape în ultima clipă. „Localitatea Mati a fost rasă de pe fața pământului. Este o tragedie națională”, declara, ieri, unul dintre membrii echipelor de salvare. Stațiunea era extrem de frecventată de turiștii greci, în special de pensionari și de copii veniți în tabere.

Căldură sau o mână criminală?

În total, în incendiile de vegetație din apropierea Atenei au murit cel puțin 74 de persoane, iar numărul victimelor crește, relatau, ieri după-amiază, oficialitățile elene. Deși flăcările par să fi fost declanșate de valul de căldură care s-a abătut asupra Greciei pe fondul unui vânt puternic, autoritățile au sugerat că o posibilă cauză a incendiilor devastatoare pot fi piromanii care încearcă să jefuiască locuințe abandonate. „Cincisprezece incendii au izbucnit simultan din trei fronturi diferite ale Atenei”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, adăugând că Grecia a cerut drone din SUA „pentru a observa și detecta orice acțiune suspectă”. Concomitent, Atena a cerut sprijinul UE pentru stingerea incendiilor.

Ne confruntăm cu o tragedie naţională şi un dezastru biblic, cu pierderi umane”.

Panos Skourleti, ministrul grec de Interne

×
Subiecte în articol: incendii grecia