x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ianukovici a părăsit Kievul. Kliciko cere alegeri anticipate până la 25 mai

Ianukovici a părăsit Kievul. Kliciko cere alegeri anticipate până la 25 mai

de Marina Constantinoiu    |    22 Feb 2014   •   11:47
Ianukovici a părăsit Kievul. Kliciko cere alegeri anticipate până la 25 mai
UPDATE 13:37 - Preşedintele Viktor Ianukovici este în Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă de rang înalt din domeniul securităţii pentru agenţia Reuters, după ce au apărut informaţii că reşedinţa şefului statului ucrainean, situată în apropiere de Kiev, este nelocuită şi nepăzită, şi că birourile sale din capitală au fost ocupate de către protestatari.

"Totul e în regulă cu el", a afirmat sursa citată. Întrebată dacă preşedintele Ianukovici este în capitală, sursa a răspuns: "Nu pot să vă spun".

Potrivit unei deputate apropiate lui Ianukovici, Anna Herman, citată de agenţia de presă ucraineană UNIAN, preşedintele este în Harkiv, oraş din nord-estul Ucrainei. Preşedintele Viktor Ianukovici este în Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă de rang înalt din domeniul securităţii pentru agenţia Reuters, după ce au apărut informaţii că reşedinţa şefului statului ucrainean, situată în apropiere de Kiev, este nelocuită şi nepăzită, şi că birourile sale din capitală au fost ocupate de către protestatari.

UPDATE 12:12 -
Protestatari ucraineni au afirmat c-au preluat controlul asupra clădirii Administraţiei Prezidenţiale din centrul Kievului, în timp ce opoziţia insista sâmbătă pentru demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, relatează agenţia Reuters.

"Ianukovici nu este aici, niciunul dintre oficialii săi sau altcineva cu legături directe cu administraţia nu se află aici", a declarat un lider al protestatarilor, Ostap Krîdîk, unui corespondent al Reuters în incinta Administraţiei Prezidenţiale. El a precizat că protestatarii nu au folosit forţa pentru a intra în clădirea Administraţiei Prezidenţiale.

--------------------------

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a părăsit Kievul, a afirmat sâmbătă unul dintre liderii opoziţiei, Vitali Kliciko, în faţa deputaţilor Parlamentului, relatează AFP.

Jurnalişti ai postului de televiziune Kanal 5 au anunţat anterior că au reu[it să pătrundă fără dificultate în reşedinţa preşedintelui, de obicei aflată sub protecţie sporită. Mai mulţi manifestanţi se află la circa 50 de metri de reşedinţă, în centrul capitalei, a relatat un jurnalist AFP.

Opoziţia a cerut sâmbătă destituirea pre[edintelui Viktor Ianukovici şi convocarea unei alegeri anticipate până la 25 mai. Declaraţia a venit din partea lui Kliciko, unul dintre cei trei lideri ai principalelor formaţiuni de opoziţie. "Parlamentul trebuie să adopte o rezoluţie care să solicite ca Ianukovici să demisioneze", a adăugat acesta.

În cursul dimineţii de sâmbătă, un diplomat american citat de AFP a declarat că preşedintele ucrainean a plecat vineri în estul ţării pentru a participa la o reuniune politică. "Potrivit informaţiilor noastre, şi am vorbit cu ministrul de Externe în urmă cu o oră şi jumătate, preşedintele Ianukovici s-a dus la Harkiv în est pentru un fel de reuniune ce are loc acolo", a spus acest oficial, reamintind că această regiune a Ucrainei este fieful politic al al şefului statului.

Diplomatul american a fost întrebat despre zvonurile legate de "fuga" preşedintelui ucrainean din Kiev după ce a încheiat un acord cu opoziţia. "El s-a dus acolo. După cum ştiţi, nu este neobişnuit după ce a luat o decizie politică importantă să viziteze Estul, unde îşi are baza", a explicat acest înalt responsabil al Departamentului de Stat american.

În schimb, el nu a confirmat informaţiile potrivit cărora ministrul de Interne Zaharcenko a fugit în Belarus. "Eu nu sunt în măsură să verific", a spus acesta.

×