x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ianukovici se vrea înapoi preşedinte. Fostul şef al statului ucrainean contestă la Curtea Europeană de Justiţie sancţiunile din partea UE

Ianukovici se vrea înapoi preşedinte. Fostul şef al statului ucrainean contestă la Curtea Europeană de Justiţie sancţiunile din partea UE

05 Aug 2014   •   15:29
Ianukovici se vrea înapoi preşedinte. Fostul şef al statului ucrainean contestă la Curtea Europeană de Justiţie sancţiunile din partea UE

Fostul președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici, cere Curții de Justiție a Uniunii Europene să anuleze sancțiunile introduse de UE împotriva sa și să recunoască drept nelegitimă înlăturarea sa din funcția de șef al statului. Acţiunea fostului lider de la Kiev a fost depusă la Curtea de Justiție a UE de la Luxemburg pe 14 mai 2014, însă textul a fost publicat pe 4 august, în Monitorul Oficial al Uniunii Europene.

Astfel, potrivit jurnal.md, Ianukovici solicită să fie anulate sancțiunile introduse de către UE împotriva lui pe 5 martie. Aceste sancţiuni prevăd înghețarea conturilor din băncile europene și interdicția de a intra în spațiul comunitar.

De asemenea, în acțiunea sa, Ianukovici contestă faptul că în deciziile privind sancțiunile este numit „ex-președinte”, în timp ce el se consideră președinte al Ucrainei ales „legitim și democratic”, în timp ce potrivit lui, guvernul de tranziție este „nelegitim”.

Fostul lider de la Kiev susține că prin aplicarea sancțiunilor împotriva sa, Uniunea Europeană încearcă să facă pe plac guvernului de tranziție, pentru ca acesta să accepte o relație mai strânsă cu UE. Mai mult, fostul președinte ucrainean consideră că înghețarea conturilor sale din UE este ilegală, întrucât în momentul aplicării sancțiunilor împotriva sa, Ianukovici nu era anchetat de către instituțiile de drept din Ucraina pentru înstrăinare ilegală a proprietății de stat și pentru scoaterea acesteia peste hotare.

Ianukovici mai consideră că blocarea activelor sale este o încălcare a drepturilor privind proprietatea, garantate de Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. De menționat că acțiuni similare au fost depuse și de către fiii lui Ianukovici, Viktor și Aleksandr.

×