x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ierusalim - Provocari pe Esplanada

Ierusalim - Provocari pe Esplanada

10 Apr 2005   •   00:00

Activistii extremei drepte israeliene incearca sa provoace ciocniri cu credinciosii musulmani din Ierusalim, in speranta ca violentele vor duce la blocarea planului de retragere a trupelor din Fasia Gaza.

Membrii miscarii Revava au vrut sa ajunga pe Esplanada Moscheilor, unul dintre locurile sfinte ale musulmanilor. Lor li s-au alaturat doi deputati israelieni, dar incursiunea a fost blocata de fortele de Politie aflate in zona in numar mare pentru a impiedica eventuale ciocniri intre musulmani si extremistii de dreapta. Cel putin 13 activisti au fost retinuti, transmite corespondentul Radio Romania Actualitati, citat de Rador. Pe de alta parte, palestinienii, si in special membrii gruparii extremiste Hamas, folosesc aceasta situatie pentru a agita spiritele si pentru a declara ca Moscheea Al-Aqsa este in pericol.

Situatia este tensionata si in Fasia Gaza, unde armata israeliana a ucis trei adolescenti palestinieni in cel mai sangeros incident, pentru partea palestiniana, de la intrarea in vigoare a armistitiului de la sfarsitul lunii ianuarie. In replica, miscarea radicala Hamas a deschis focul asupra coloniilor evreiesti din zona, dar tirurile nu s-au soldat cu victime. (Irina Cristea)

×
Subiecte în articol: externe