x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imagini cu cel mai vechi ostatic din lume

Imagini cu cel mai vechi ostatic din lume

de Irina Cristea    |    07 Sep 2006   •   00:00
Imagini cu cel mai vechi ostatic din lume

Imagini cu pilotul israelian de origi-ne romana Ron Arad au aparut, in premiera, pe un post de televiziune libanez. De soarta pilotului nu se mai stie nimic de 20 ani, cand a fost capturat in Liban de o miscare prosiriana.

Ron Arad, pilotul israelian de origine romana, capturat in 1986 in sudul Israelului, a fost filmat de rapitori. Cateva secvente au fost difuzate in premiera de un post de televiziune libanez si de o televiziune israeliana.

Slab, barbos, cu un aspect neingrijit si tragand dintr-o tigara. Asa apare pilotul israelian de origine romana Ron Arad intr-o inregistrare difuzata in premiera de un post de televiziune libanez. Filmarea cuprinde doar cateva secvente. "Sunt Ron Arad, pilot in armata israeliana", afirma el in limba engleza, dupa care spune numele parintilor sai, Dov si Batya. Imaginile fac parte dintr-un documentar intitulat "Marele schimb", despre schimbul de prizonieri efectuat in 2004 intre Hezbollah si Israel. Atunci, 400 de detinuti palestinieni si trei cetateni din tari arabe au fost eliberati in schimbul unui om de afaceri israelian si a cadavrelor a trei militari israelieni. Deocamdata nu se stie cand au fost filmate imaginile cu Arad. Ele nu au fost supune unei expertize pentru autentificare, dar fratele sau, care le-a vizionat in premiera, le considera netrucate. Postul israelian Chanel 10 a platit 200.000 de dolari pentru a primi dreptul de a le prelua si redifuza.

NEVAZUT, NEAUZIT. Avionul de vanatoare pilotat de Ron Arad a fost doborat in 1986 in sudul Libanului. Militarul a ajuns in mainile unei miscari prosiriene numite Amal, al carui fost lider a fost eliberat de Israel in 2004, intr-un schimb de prizonieri. La un an de la rapirea sa a fost data publicitatii o scrisoare pe care Arad ar fi scris-o din detentie. Acela a fost ultimul semn de viata din partea lui, spre disperarea familiei si mai ales a sotiei. Potrivit legii israeliene, nici un militar nu poate fi declarat mort pana cand autoritatile nu intra in posesia cadavrului. Prin urmare, sotia lui Ron Arad nu isi are barbatul alaturi, dar nu este nici vaduva.

Cu ocazia difuzarii documentarului, fiica pilotului si-a vazut pentru prima oara tatal altfel decat in fotografiile de familie. "Am sentimentul ca am descoperit pe cineva simpatic. Presupunand ca acum ar fi printre noi, ar fi profesor universitar, asa cum dorea. Mama mi-a povestit adesea ca era foarte simpatic, insa nu stiu ce inseamna cuvantul «tata» si sper ca intr-o buna zi voi afla ce s-a intamplat cu el", a spus Yuval Arad, care avea doar 1 an in momentul disparitiei tatalui sau.

PERSONAJ-LEGENDA. In jurul lui Ron Arad s-a tesut o adevarata obsesie nationala. O recompensa de 10 milioane de dolari sta si acum la dispozitia persoanei care ar furniza informatii despre soarta lui. Guvernul israelian a refuzat mereu sa accepte ca pilotul ar fi mort si a subliniat in repetate randuri ca acesta ar fi fost transferat in Iran si ca regimul de la Teheran, alaturi de cel din Liban si Siria stiu de soarta lui. "De mult timp, cazul Ron Arad nu mai este o problema de aducere acasa a unui soldat disparut. Arad a devenit un simbol national si un simbol al angajamentului luat de Israel fata de cei care servesc tara in spatele liniilor inamice. Este un intreg etos in jurul lui si este important sa il pastram", declara in urma cu doi ani un purtator de cuvant al guvernului Sharon, aflat atunci la putere.

BA VIU, BA MORT. Declaratii legate de Ron Arad a facut de-a lungul anilor si liderul gruparii Hezbollah, Hassan Nasrallah. Din informatiile aparute in presa reiese ca Arad a fost predat Iranului de miscarea care il capturase initial si ca demersul s-a facut cu implicarea Hezbollah. Liderul gruparii siite a spus in repetate randuri ca pilotul israelian s-ar afla insa in Liban, fara a preciza daca acesta este viu sau mort. Acest amanunt nu este insa important in negocierile pe care Israelul le poarta atunci cand e vorba de eliberarea militarilor sai rapiti. Este un demers de onoare ca trupurile neinsufletite ale soldatilor sa nu ramana in mainile dusmanilor.

La inceputul acestui an, Hassan Nasrallah a revenit cu o declaratie despre Ron Arad, spunand ca pilotul este, cel mai probabil, mort.

IDENTITATE
"Sunt Ron Arad, pilot in armata israeliana. Parintii mei sunt Dov Arad si Batya Arad." - Ron Arad, pilot

EMOTIE
"Am sentimentul ca am descoperit pe cineva simpatic. Nu stiu ce inseamna cuvantul «tata» si sper ca intr-o buna zi voi afla ce s-a intamplat cu el." - Yuval Arad, fiica

IMPLICARE ROMANEASCA
In aflarea de informatii privind soarta lui Ron Arad, ai carui parinti sunt originari din Romania, s-au implicat inclusiv mediatori romani. Este vorba despre presedintele PRM, CV Tudor, si actualul ocupant al unui fotoliu de deputat in Parlamentul de la Bucuresti, Nati Meir. Ei ar fi facilitat aducerea din Iran a unor ramasite pamantesti despre care se presupunea ca ar apartine pilotului israelian. O serie de teste ADN urma sa dezlege misterul si sa permita eliberarea unui certificat de deces pe numele lui Arad. Probele aduse din Iran au fost confruntate cu mostre aduse de familia militarului. Testele facute la doua centre medicale au aratat ca acestea nu se potrivesc. Pentru a obtine mostrele, Nati Meir s-a lansat intr-o adevarata aventura. S-a dus in Azerbaidjan pentru a se intalni cu un iranian care l-a pus in legatura cu sursele de la care a preluat mostrele. Din pacate pentru el, demersul nu a fost incununat de succes, iar misterul privind soarta lui Ron Arad a ramas intact.
×
Subiecte în articol: externe arad israelian ron arad