x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imaginile din satelit au descoperit o nouă bază pentru construirea rachetelor în Coreea de Nord

Imaginile din satelit au descoperit o nouă bază pentru construirea rachetelor în Coreea de Nord

06 Dec 2018   •   14:31
Imaginile din satelit au descoperit o nouă bază pentru construirea rachetelor în Coreea de Nord

Noi imagini din satelit, obţinute în exclusivitate de CNN, surprind dezvoltarea unei noi baze pentru construirea rachetelor cu rază lungă în Coreea de Nord, localizată într-o zonă montană a ţării. Aceste imagini dovedesc că discuţiile dintre Donald Trump şi Kim Jong-un nu au reuşit să împiedice Coreea de Nord din a produce arsenalul nuclear pe care şi-l doreşte.

Imaginile din satelit oferă dovezi că baza de la Yeongjeo-dong şi o bază din apropiere, nedescoperită ulterior, sunt active şi au continuat să se extindă, ceea ce arată cât de departe sunt Washingtonul şi Phenianul de denuclearizare, după cinci luni de la discuţiile sporadice.

În timp ce baza de la Yeongjeo-dong este bine cunoscută agenţiilor de informaţii din SUA, cercetătorii de la Institutul Middlebury pentru Studii Internaţionale de la Monterey au spus pentru CNN că imaginile surprind şi construcţia unei noi facilităţi, la doar 11 kilometri de fosta bază.

“Imaginile din satelit arată că baza a rămas activă. Mai mult, în ultimul an, Coreea de Nord a dezvoltat o facilitate care pare să fie o altă bază pentru rachete.”, se arată în raportul emis de Institutul Middlebury. Nu se ştie dacă cele două baze sunt separate sau dacă sunt subordonate una alteia.

Locaţia unică a bazei o face un candidat puternic pentru a primi cele mai noi rachete cu rază lungă ale Coreei de Nord, inclusiv pe cele care pot purta arme nucleare şi care pot lovi SUA.

Oficialii SUA au afirmat că nu sunt surprinşi că au fost făcute astfel de descoperiri, însă nu au oferit comentarii suplimentare privind noua bază identificată.

“Privim Coreea de Nord cu atenţie. Continuăm să sprijinim procesul diplomatc. Nu vom discuta chestiuni ce ţin de serviciile de informaţii”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Colonelul Chris Logan.

×