x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigranti de buna credinta si fara cazier

Imigranti de buna credinta si fara cazier

17 Dec 2004   •   00:00

ROMANI IN LUME
Mii de imigranti care au cerut rezidenta in Irlanda ca parinti ai unor copii nascuti pe teritoriul acestui stat ar putea sa primeasca acest drept anul viitor. Printre ei, si romani.
ANA-MARIA LUCA

SCHIMBARE. Ministrul Justitiei, Michael McDowell, a facut o propunere Guvernului irlandez prin care imigrantii care au copii nascuti in Irlanda pot sa ceara sa ramana in Irlanda
Un cuplu de romani din Dublin sta cu frica de a fi deportat inapoi in Romania, scria presa britanica acum cateva saptamani. Faptul ca micutul Matei, fiul lui Adrian si al Emanuelei, s-a nascut in Dublin, le daduse parintilor speranta ca vor primi cetatenia irlandeza. Tinerii, ambii cu studii superioare, au povestit atunci ziaristilor si despre alti romani din Irlanda, care sunt la fel de intrigati de ideea de a fi deportati cu tot cu copiii lor cu cetatenie irlandeza.

Dar Guvernul si ministrul Justitiei, Michael McDowell, s-au gandit sa le faca o bucurie de Sarbatori. O noua propunere guvernamentala a fost aprobata zilele trecute. Ea le permite imigrantilor sa depuna o noua cerere de a ramane in Irlanda in luna ianuarie a anului viitor. Imigrantii trebuie sa-si dovedeasca identitatea cu documente si ca nu au parasit teritoriul statului de la nasterea copilului. Cei care au dovedit ca sunt "de buna credinta" vor avea un avantaj, arata propunerea guvernului irlandez, citata de cotidianul Irish Times.

PROIECTUL. Nici un imigrant care vrea sa obtina dreptul de a ramane in Irlanda pentru ca are un copil cu cetatenie nu va avea voie sa lucreze in perioada cand cererea este in solutionare. Dar, conform ministerului Justitiei, o astfel de cerere ar trebui solutionata in maximum 6 luni. Cei care vor primi permisiunea de a ramane in Irlanda vor trebui sa coopereze cu autoritatile si sa faca eforturi sa se poata intretine singuri o perioada de pana la 5 ani inainte sa li se acorde rezidenta. Dar, spre deosebire de refugiati, parintii nu au dreptul sa aduca in Irlanda si alti membri ai familiei sau copii ai lor care traiesc in alta tara.

Cabinetul a discutat intr-o sedinta despre cum se pot ocupa irlandezii de cererile de rezidenta. Numarul total al imigrantilor care au copii nascuti in Irlanda nu este cunoscut decat cu aproximatie, dar se presupune ca sunt aproximativ 17.000. Noul proces de depunere si evaluare a cererilor va incepe in ianuarie anul viitor. Orice imigrant care va depune acte false sau care va fi dovedit a fi "de rea credinta", precum cei care au caziere, va fi deportat, arata proiectul de lege.

Daca vor fi acceptati in Irlanda, imigrantilor li se va permite sa ceara cetatenia dupa cinci ani, conform legilor naturalizarii.

REFERENDUM. Cererile de rezidenta au devenit problematice din ianuarie 2003, cand Curtea Suprema a decis ca parintii neirlandezi ai copiilor cu cetatenie Irlandeza nu au dreptul sa stea pe teritoriul statului pe motiv ca au un copil. O mare parte dintre cei care au depus aceste cereri de a ramane in Irlanda pentru ca au un copil cu cetatenia irlandeza, incercasera fara succes sa primeasca statutul de refugiat. Ideea ca imigrantii profita de sistemul de azil politic din Irlanda a dus la reorganizarea unui referendum in iulie 2004 referitor la acordarea cetateniei celor care au adus pe lume un copil pe teritoriul statului irlandez. Majoritatea votantilor au optat pentru refuzul acordarii cetateniei parintilor. Noul Act al Nationalitatii si Cetateniei Irlandeze introduce ca o noua regula generala ca un copil nascut din parinti straini are dreptul la cetatenie daca unul din parinti a trait in Irlanda trei din patru ani inainte de nasterea copilului.

SI MUNCITORII AU PROBLEME
Muncitorii imigranti sunt cei care sustin economia Irlandei, dar sunt tratati precum o clasa inferioara. Plangerea nu este a imigrantilor, ci a unui grup de lobby, Isme, care considera ca a venit vremea ca muncitorii imigranti sa aiba aceleasi drepturi ca si cei irlandezi, mai ales ca domenii precum constructiile, cateringul sau industria alimentara se bazeaza in totalitate pe forta de munca importata. Mai mult, conform estimarilor oficiale, Irlanda are nevoie de aproximativ 20.000 de imigranti pe an ca sa poata sa acopere nevoia de forta de munca. Estimarile Biroului Central de Statistica irlandez indica un numar de aproximativ 50.000 de imigranti care au venit in Irlanda in perioada aprilie 2003 - aprilie 2004. Cei mai multi imigranti vin din Lituania si Letonia, aproape 10% din fiecare, Filipine, 8%, Polonia, 7,6%, Africa de Sud, 6,6%, si Romania, 6,1%.
×
Subiecte în articol: diaspora Irlanda imigranti