x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imigranții din UE ar putea să rămână în UK

Imigranții din UE ar putea să rămână în UK

de Şerban Mihăilă    |    21 Aug 2018   •   17:00
Imigranții din UE ar putea să rămână în UK
Sursa foto: Lukasz Kobus/EU/Lukasz Kobus

Chiar dacă nu se va ajunge la un acord în privința Brexit, imigranții care locuiesc în Regatul Unit vor primi dreptul de a rămâne pe teritoriul britanic. Informații furnizate jurnaliștilor de la „The Telegraph” de surse din interiorul executivului de la Londra dezvăluie că membrii Cabinetului May vor să-şi „asume autoritatea morală” de a le acorda celor 3,8 milioane de cetăţeni ai UE din Marea Britanie dreptul de a rămâne aici.

Dezvăluirea a apărut cu numai o zi înaintea unei runde cruciale de tratative, care va avea loc astăzi, la Bruxelles, între secretarul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, și negociatorul-şef al blocului comunitar, Michel Barnier. Cu doar câteva zile în urmă, Raab declara că, deși un acord asupra ieșirii Marii Britanii din UE ar fi „de departe cel mai fericit rezultat” al negocierilor, un guvern responsabil trebuie să stabilească măsurile pe care ar urma să le adopte „pentru a atenua riscurile”, în eventualitatea lipsei unei înțelegeri. Potrivit informațiilor obținute neoficial de „The Telegraph”, decizia guvernului condus de Theresa May în privința imigranților din UE ar demonstra îngrijorarea Londrei asupra unei potenţiale reduceri a forţei de muncă în sectoare-cheie ale economiei britanice, după ce Regatul Unit va părăsi UE.

Conform publicației, detaliile acestei inițiative vor fi stabilite în 80 de note tehnice, care ar urma să fie date publicităţii de guvernul de la Londra, începând de joi. Notele stabilesc pregătirile într-o serie de sectoare, în cazul absenţei unui acord. Decizia asupra dreptului de ședere acordat imigranților din blocul comunitar oferă cetăţenilor din ţările Uniunii Europene acces la Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) şi la beneficiile sistemului din Regatul Unit, indiferent dacă britanicilor care trăiesc în spațiul UE li se vor garanta facilități similare. Trimise miniștrilor britanici încă de luna trecută, documentele scurse chiar din interiorul executivului de la Londra descriu această inițiativă drept „unul dintre cele mai importante aspecte” ale strategiei Cabinetului May în lipsa unei înțelegeri asupra Brexit.

Păreri contradictorii

Planul a fost salutat de numeroși oameni politici britanici, între care Jacob Rees-Mogg, liderul influentului grup parlamentar conservator pro-Brexit. „Imigranţii din UE au venit aici în mod legal şi Marea Britanie nu este genul de ţară care să aplice legislaţia în mod retrospectiv. În general, ei ar trebui să aibă aceleaşi drepturi ca cetăţenii britanici, nici mai mult, nici mai puţin”, a spus Rees-Mogg pentru „The Telegraph”. În schimb, fostul ministru pentru Brexit, David Jones, a insistat asupra principiului reciprocității. „Trebuie să fie o măsură reciprocă. Avem numeroși britanici în ţări ale Uniunii Europene şi interesele lor trebuie să fie reflectate. Trebuie să avem grijă de cetățenii noștri”, a precizat Jones pentru aceeași publicație. În schimb, întrebat despre această măsură de către „The Telegraph”, un purtător de cuvânt al guvernului britanic s-a limitat să declare că nu comentează „asupra unor scurgeri de informaţii”.

Imigranţii din Uniunea Europeană au venit aici în mod legal şi Marea Britanie nu este genul de ţară care să aplice legislaţia în mod retrospectiv”.

Jacob Rees-Mogg, liderul grupului parlamentar conservator pro-Brexit

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: imigranții din UE