x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Împăratul a abdicat. Trăiască împăratul!

Împăratul a abdicat. Trăiască împăratul!

01 Mai 2019   •   14:50
Împăratul a abdicat. Trăiască împăratul!

Împăratul Akihito al Japoniei a abdicat marţi, după 30 de ani şi cinci luni pe tronul țării, iar locul său a fost luat de fiul său cel mare, prinţul moştenitor Naruhito. Ceremonia de abdicare a împăratului Akihito a început ieri dimineață cu o serie de procesiuni private, care au marcat prima renunțare la Tronul Crizantemei înregistrată în ultimele două secole în Japonia.

În prima parte a ceremoniilor private, împăratul şi-a anunţat abdicarea în faţa strămoşilor mitologici ai familiei imperiale japoneze. În ultimul său discurs oficial, el a declarat că doreşte „Japoniei şi lumii întregi pace şi prosperitate”. „Sunt profund recunoscător pentru oamenii care m-au acceptat ca simbol şi care m-au susţinut”, a declarat al 125-lea împărat al Japoniei. Împăratul de 85 de ani a primit permisiunea legală de a abdica, după ce a declarat că se simţea în imposibilitatea de a-şi îndeplini rolul din cauza vârstei sale şi a stării generale de sănătate. Împăratul Japoniei nu deţine putere politică, ci serveşte drept simbol naţional. Fiul său, prințul Naruhito, a urcat astăzi pe tronul Crizantemei, începând o nouă eră. Naruhito, născut pe 23 februarie 1960, a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989, după decesul bunicului său, împăratul Hirohito. Prinţul Naruhito a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea Gakushuin din Tokyo în 1982 şi, în anul următor, s-a înscris la Merton College din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, unde a studiat timp de încă trei ani.

 

 

Japonia va intra, începând de astăzi, în primul an al erei imperiale „Reiwa” („frumoasă armonie”), după trei decenii de eră „Heisei” („obţinerea păcii”).

×