x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imperiul contraatacă: „Obama a luat decizia lașă de a nu construi Steaua Morții”

Imperiul contraatacă: „Obama a luat decizia lașă de a nu construi Steaua Morții”

de Robert Veress    |    17 Ian 2013   •   12:04
Imperiul contraatacă: „Obama a luat decizia lașă de a nu construi Steaua Morții”
Sursa foto: Steaua Mortii din Razboiul Stelelor
Dacă tot e criză și soluția redresării economice e văzută în crearea de locuri de muncă, 34.435 de cetățeni americani au semnat o petiție, lansată în luna noiembrie 2012, prin care i se cere președintelui Barack Obama să construiască o Stea a Morții, până în anul 2016. Steaua Morții (Death Star) este una dintre creațiile imaginare care au generat uriașul succes de public al seriei SF „Războiul Stelelor” – o navă uriașă, de forma și dimensiunile unei planete miniaturale, capabilă să genereze un uriaș fascicul laser, care, proiectat asupra unei planete, ar putea-o efectiv spulbera.
Casa Albă și-a respectat întodeauna angajamentul de a răspunde petițiilor care adună peste 25.000 de semnături, chiar dacă, adeseori, răspunsurile au fost în doi peri, pe măsura subiectului solicitării. De data aceasta, un răspuns foarte amplu a fost dat de Paul Shawcross, șeful biroului Știință și Spațiu din cadrul Biroului Management și Buget al Casei Albe. Spiritual, Shawcross a dat trei motive pentru care Steaua Morții nu va fi construită: 1. Costul unei asemenea lucrări a fost estimat de studenții Universității de economie Lehigh la peste 850 de milioane de miliarde de dolari*; 2. Casa Albă nu susține distrugerea planetelor; 3. Ce rost ar avea o asemenea cheltuială într-un proiect care prezintă o lacună fundamentală, ce poate fi exploatată de o navă minusculă? (aluzie la faptul că, în film, Steaua Morții a fost distrusă de o torpilă lansată de nava pilotată de eroul principal, Luke Skywalker). Shawcross continuă într-o notă mai serioasă, recapitulând succesele de până acum ale programului spațial american. Apoi, încheie făcând trimitere la o altă „piatră de temelie” a Războiului Stelelor – Forța (pozitivă). „Dacă vei urma o carieră în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau în alt domeniu relaționat cu matematica, Forța va fi cu tine. Ține minte, puterea Stelei Morții de a distruge o planetă sau chiar un întreg sistem stelar este insignifiantă prin comparație cu puterea Forței!”
Pe blogul site-ului Războiul Stelelor (www.starwars.com), „Biroul de Relații Publice al Imperiului Galactic” a postat, marți, un comentariu acid la răspunsul negativ dat de Casa Albă petiției de construire a Stelei Morții. „Uriașa superioritate militară a Imperiului galactic a fost confirmată, din nou, de recentul anunț al președintelui Statelor Unite, prin care acesta anunță refuzul de a iniția construirea unei Stele a Morții, în pofida presiunilor belicoase ale locuitorilor micii, dar agresivei sale planete. «Este neîndoielnic că o asemenea teroare tehnologică, ajunsă în mâinile unei lumi atât de primitive, ar fi utilizată pentru a tulbura pacea și liniștea cetățenilor Imperiului galactic», a declarat guvernatorul Wilhuff Tarkin. «O asemenea putere distructivă poate fi folosită doar pentru protecție și apărare, de către lideri prealuminați, precum Împăratul Palpatine». Reprezentanții liderului națiunii de pe planeta cu nume atât de anost au refuzat să admită lașitatea evidentă a deciziei, preferând să invoce responsabilitatea fiscală. «Costurile construirii Stelei Morții au fost supraestimate până la ridicol, deși trebuie să ținem seama de faptul că această minusculă planetă nu are acces la mijloacele noastre masive de producție», a comentat și Amiralul Flotei Imperiale, Conan Motti”.
* Valoarea întregii producții planetare a fost de 79,39 trilioane de dolari, în 2011. Aceasta înseamnă că, utilizând toate resursele planetei în scopul construirii unui proiect de o asemenea valoare, ar fi necesare peste 10 milenii, în ritmul de producție actual.

×