x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Imperiul Murdoch, de vânzare?

Imperiul Murdoch, de vânzare?

24 Noi 2011   •   21:00
Imperiul Murdoch, de vânzare?

James Murdoch a demisionat din functia de director al mai multor pu­blicatii britanice din cadrul grupului News Corporation, printre care se numara The Sun si The Times, potri­vit datelor furnizate de registrul comertului din Marea Britanie, informeaza Agentia France Presse. James a renuntat la fotoliul cald de director al News Group Newspapers, publisher al tabloidului The Sun (ziarul cu cel mai mare tiraj din Ma­rea Britanie – 2,8 milioane de exemplare zilnic), precum si la func­tia de director al Times Newspapers Limi­ted, publisher al publicatiei The Times si al editiei duminicale a acestuia – The Sunday Times. James Murdoch ramane insa presedinte al News International, filiala britanica a News Corporation, grup media detinut de Rupert Murdoch.

Informatiile despre demisia lui James au fost confirmate de o sursa apropiata News Corp., care insa a negat ca acest gest ar pregati o vanzare a publicatiilor britanice ale companiei. Potrivit acestei surse, James ramane membru al consiliului editorial al Times Newspapers, iar acest lucru arata angajamentul News Corp. fata de filiala sa brita­nica. Rolul de mostenitor al lui Rupert Murdoch este contestat de anumiti actionari, iar James va trebui sa-si apere pozitia de presedinte al BSkyB, compania britanica de televiziune prin satelit detinuta in proportie de 40% de News Corp., in cursul unei adunari generale programate la 29 noiembrie.

La inceputul acestei luni, James Murdoch a fost convocat din nou la audieri de parlamentarii britanici, care au dorit sa discute cu el inca o data despre scandalul interceptarilor telefonice de la tabloidul News of the World. Cu aceasta ocazie, el a negat orice implicare in scandalul interceptarilor ilegale de telefoane, in ciuda existentei mai multor dovezi care il contrazic.

In timpul audierii, unul dintre membrii comisiei, deputatul laburist Tom Watson, i-a spus lui James ca ar fi 'primul sef mafiot din istorie care nu stie ca firma pe care o conduce este o structura mafiota'.

News Corporation si News International sunt in mijlocul unui scandal privind interceptari telefonice ilegale, cu implicatii nu doar in Marea Britanie, dar si in Statele Unite. Potrivit politiei britanice, publicatia News of the World, detinuta de grupul media, ar fi interceptat convorbirile a circa 4.000 de oameni, intre care familiile unor adolescenti asasinati. Aceste dezvaluiri au ridicat intreaga clasa politica din Marea Britanie impotriva lui Rupert Murdoch. Cazul interceptarilor, care dateaza de la inceputul anilor 2000, a fost deja marcat de arestarea mai multor jurnalisti, retinerea unui corespondent la Casa Regala si a unui detectiv privat, precum si de mai multe demisii, intre care cea a lui Andy Coulson, directorul de comunicare al lui David Cameron, fost editor la NOTW. (Mediafax)

×
Subiecte în articol: externe