x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Important diplomat nord-corean a murit într-un misterios accident rutier. Kim Jong-Un a plâns

Important diplomat nord-corean a murit într-un misterios accident rutier. Kim Jong-Un a plâns

31 Dec 2015   •   16:54
Important diplomat nord-corean a murit într-un misterios accident rutier. Kim Jong-Un a plâns

Unul dintre cei mai importanţi diplomaţi nord-coreeni, cunoscut ca apropiat al liderului de la Phenian, Kim Jong-Un, a decedat într-un accident rutier, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, ceea ce ar putea afecta eforturile de reconciliere intercoreeană, potrivit AFP.

De la sosirea sa la putere, la sfârşitul anului 2011, Kim Jong-Un şi-a construit o reputaţie de conducător nemilos care nu ezită să se debaraseze de cadre care îi displac, comentează agenţia franceză de presă.

Dar anunţul funeraliilor de stat pentru Kim Yang-Gon contrazice o eventuală presupunere că acesta ar fi ultima victimă a epurărilor nord-coreene.

"Tovarăşul Kim Yang-Gon, un secretar al Partidului Muncitorilor şi membru al Biroului Politic al Comitetului Central al partidului, a decedat într-un accident de circulaţie marţi, la ora 06:15, la vârsta de 73 de ani", a indicat KCNA, fără a preciza circumstanţele accidentului.

Diplomat de carieră, Kim Yang-Gon şi-a îndeplinit atribuţiile sub cele trei generaţii ale "dinastiei Kim", care conduce ţara cu o mână de fier de şase decenii.

În ştirea sa, KCNA îl prezintă pe defunct drept "tovarăşul cel mai drag şi cel mai demn de încredere" al lui Kim Jong-Un, care va conduce joi funeraliile de stat.

Agenţia califică acest deces drept o "mare pierdere" pentru partid şi pentru poporul nord-coreean, salutând "loialitatea admirabilă şi competenţa" lui Kim Yang-Gon.


Acesta jucase un rol-cheie în organizarea summitului din 2007 între preşedintele nord-coreean Kim Jong-Il şi şeful statului sud-coreean Roh Moo-Hyun.

După moartea subită a lui Kim Jong-Il în 2011, Kim Yang-Gon devenise un confident apropiat al noului lider de la Phenian, pe care îl consilia cu privire la relaţiile intercoreene şi internaţionale în general.

În august, el a fost unul dintre cei doi delegaţi nord-coreeni la negocierile cu Coreea de Sud, care au permis o calmare a tensiunilor în Peninsula Coreea. Aceste discuţii au culminat cu acordul din 25 august, care prevedea că cele două Corei se angajau să promoveze schimburile, în special, în domeniul civil.

Acordul a permis noi reuniuni ale familiilor coreene, separate în timpul Războiului Coreii (1950-1953). Dar convorbirile care au urmat în urmă cu câteva săptămâni s-au terminat fără un rezultat tangibil în numeroase puncte ale contenciosului între Nord şi Sud.

Decesul lui Kim Yang-Gon riscă să afecteze eforturile de promovare a dialogului intercoreean, estimează numeroşi analişti, cu atât mai mult cu cât acesta avea "imaginea unui moderat".

Anunţul morţii sale a ridicat semne de întrebare în Coreea de Sud cu privire la o eventuală manevră a regimului nord-coreean, cu atât mai mult cu cât şi alţi oficiali nord-coreeni au decedat în accidente rutiere.

Diplomatul nord-coreean Kim Yong-Sun, care contribuise la organizarea summitului istoric din 2000 între preşedintele sud-coreean Kim Dae-Jung şi Kim Jong-Il, şi-a pierdut şi el viaţa într-un accident rutier în 2003. Ri Je-Gang, un alt înalt responsabil nord-coreean, a cunoscut aceeaşi soartă în 2010, în timp ce se spunea că este angajat într-o luptă pentru putere cu Jang Song-Thaek, unchiul conducătorului nord-coreean Kim Jong-Un. Jang însuşi a supravieţuit unui accident rutier în 2006, dar a fost executat în decembrie 2013 pentru trădare.

Potrivit agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, o explicaţie a frecvenţei accidentelor de circulaţie la oficialii nord-coreeni ar putea fi găsită în comportamentul lor şi în tendinţa acestora de a se urca la volan după petreceri private, stropite din belşug cu alcool.

×
Subiecte în articol: Kim Jong Un