x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În ajunul demisiei, Papa a fost aclamat de 150.000 de persoane

În ajunul demisiei, Papa a fost aclamat de 150.000 de persoane

de Marina Constantinoiu    |    28 Feb 2013   •   09:48
În ajunul demisiei, Papa a fost aclamat de 150.000 de persoane

Cu numai o zi înaintea demisiei sale istorice, Benedict al XVI-lea a fost aclamat, miercuri, la Vatican, de o mulţime de oameni venită special pentru a-şi lua un emoţionant adio de la Papă.

Cu această ocazie, Suveranul Pontif demisionar a evocat “apele agitate” ale Pontificatului său şi a dat asigurări că “Dumnezeu nu va lăsa să se scufunde barca Bisericii”.

În faţa celor 150.000 de persoane care îl aplaudau, fluturând drapele şi bannere pe care scria “Mulţumim” în toate limbile, Joseph Ratzinger a vorbit despre cei opt ani de Pontificat ai săi.  "Sunt într-adevăr emoţionat şi văd Biserica vie", a declarat Papa, răspunzând aclamaţiilor călduroase ale mulţimii, după care şi-a început cateheza.

Tur cu papamobilul

 Fragil, dar zâmbitor, Papa, în vârstă de aproape 86 de ani, a făcut mai înainte un tur al pieţei în papamobil. S-a oprit de câteva ori pentru a îmbrăţişa copii şi chiar bebeluşi aduşi de părinţi la ultima întâlnire cu Papa.

Papa a vrut să lase un mesaj de încredere înaintea retragerii de joi, spunând: "în ultimele luni, am simţit că forţele îmi scad şi i-am cerut lui Dumnezeu în rugăciune, cu insistenţă, să mă lumineze, să mă facă să iau decizia cea mai dreaptă. Am făcut acest pas în deplină cunoştinţă atât de gravitatea, cât şi de noutatea sa, dar, de asemenea, cu o mare seninătate a sufletului", a dat asigurări Benedict al XVI-lea.

Opt ani de Pontificat

 În opt ani de Pontificat, a recunoscut el, făcând aluzie la scandaluri şi controverse, "au existat momente deloc uşoare, în care apele erau agitate şi vântul potrivnic, ca în întreaga istorie a Bisericii, iar Domnul părea că doarme. Dar tot timpul am ştiut că barca Bisericii nu este a mea, nu este a noastră, că este barca Lui şi nu o va lăsa să se scufunde".

 Apoi a amintit că, devenind Papă la 19 aprilie 2005, "o mare greutate a fost pusă pe umerii săi" şi că "dimensiunea privată a vieţii sale a fost complet suprimată". Benedict al XVI-lea a reiterat că se va retrage din orice activitate publică, chiar dacă un Papă "nu poate reveni la viaţa privată".

Cu ocazia ultimei sale audienţe publice, cea de-a 348-a, şi-a exprimat încrederea în Biserică şi în credincioşii pe care i-a întâlnit pe cele cinci continente şi cărora le-a mulţumit îndelung, în mai multe limbi, de la portugheză, la arabă, de la italiană, la poloneză, trecând prin română.

×
Subiecte în articol: Papa Benedict XVI demisie Vatican