x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În aprilie, Strauss-Kahn vorbea despre un posibil complot franco-rus care să-l vizeze.

În aprilie, Strauss-Kahn vorbea despre un posibil complot franco-rus care să-l vizeze.

19 Mai 2011   •   14:22

Deputatul socialist de Seine-Saint-Denis, Claude Bartolone, a povestit, intr-un interviu acordat BFMTV, ca, la 29 aprilie, a purtat o conversatie foarte interesanta cu pe atunci seful Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, in care acesta din urma i-a marturisit ca “rusii sunt aliatii Frantei pentru a incerca' sa-l indeparteze de la FMI, inainte de a putea chiar sa-si poata anunta candidatura pentru Presedintia Frantei.

Uimitoarea conversatie a fost povestita de Bartolone in detaliu, iar Le Nouvel Observateur preia povestea in editia sa electronica. Potrivit lui Bartolone, Strauss-Kahn i-ar fi marturisit ca “rusii, in special Vladimir Putin, sunt aliatii Frantei in incercarea de a-l indeparta de la FMI', pentru a-l putea impiedica sa candideze la prezidentialele franceze.

“Mi-a spus: Atentie, trebuie sa fim foarte atenti, s-ar putea sa ni se asculte telefoanele, simt ca rusii si in special Vladimir Putin sunt aliatii Frantei pentru a incerca sa ma indeparteze de la FMI, chiar inainte de a apuca sa fiu in situatia de a-mi anunta candidatura', povesteste deputatul socialist. “Cred ca ar fi o greseala din partea tuturor ca eu sa fiu indepartat si sa nu pot candida', a spus DSK, potrivit afirmatiilor deputatului socialist.

“Cei care-l critica pe Strauss-Kahn mai bine ar tacea'

Claude Bartolone a adaugat ca DSK era la momentul respectiv destins si extrem de hotarat si ca l-a simtit “foarte atent la tot'. Aceasta conversatie, a marturisit deputatul socialist, l-a facut sa se simta “totalmente pierdut' in momentul in care a aflat vestea referitoare la arestarea sefului FMI. “Inca nu am reusit sa-mi revin dupa acest weekend teribil', a marturisit deputatul.

Referitor la oamenii politici care in prezent il critica pe Dominique Strauss-Kahn, el a raspuns:'Cred ca toti cei care indraznesc sa vorbeasca astazi ar face mai bine sa taca'. “Pentru ca, ori ar fi trebuit sa o spuna inainte, ori ar fi trebuit sa depuna plangere inainte, dar nu asa, dintr-o data, in cadrul acestui context, sa scoata pe gura o fraza incriminanta sau vreo anecdota', a concluzionat acesta.

Un expert rus dadea vina pe Wall-Street

Interesant este faptul ca zilele trecute cunoscutul economist rus Mihail Hazin sustinea ca directorul FMI ar putea fi o victima a unui complot orchestrat de Wall Street, iar scandalul sexual nu ar fi decat o razbunare in urma demersurilor acestuia de a reforma intregul sistem financiar modern. In sprijinul acestei versiuni, expertul rus amintea de sesiunea comuna de acum o luna a Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale, in cadrul careia DSK a pus la indoiala utilitatea mentinerii asa-numitului "Consens de la Washington" - suprastructura ideologica a modelului financiar modern, care functioneaza de 30 de ani. "Consensul de la Washington" si-a epuizat potentialul, in situatia actuala fiind necesara inlocuirea lui, afirmase atunci directorul FMI, transmite agentia de presa Novii Reghion, citata de Agerpres.
In opinia economistului rus, respingerea publica a acestui consens reprezinta de fapt recunoasterea faptului ca sistemul financiar modern nu mai poate actiona conform cutumelor de pana acum, cu toate consecintele ce decurg dintr-o astfel de constatare, inclusiv necesitatea de a revizui suma din profitul generat in economie pe care sectorul financiar o redistribuie in favoarea sa

De ce o iau razna barbatii care detin puterea?

Acuzatiile de natura sexuala aduse lui Dominique Strauss-Kahn au relansat dezbaterea presupuselor greseli ale celor puternici si celebritatilor, care se afla de mult timp in centrul atentiei psihologilor specialisti.

O logica de tipul tot "ceea ce vreau si cand vreau; am tot dreptul" ar fi caracteristica, potrivit specialistilor in comportament sexual, anumitor barbati care detin putere, dintre care unii si-au vazut cariera compromisa de scandaluri de moravuri, relateaza AFP.

"Este o problema de putere si de drepturi acordate", afirma Sharon O'Hara, directorul Sexual Recovery Institute, o clinica din Los Angeles specializata in dependenta sexuala. "Am vazut multi, la Hollywood, care nu se gandesc decat la acest lucru", adauga doctor O'Hara, care vede in dependenta de sex o "sociopatie" care poate aduce anumiti bolnavi la comiterea de infractiuni.

"Dependenta sexuala este o patologie care afecteaza numerosi barbati din lumea spectacolului", explica Robert Weiss, autorul cartii "Why men in power act out" (De ce merg prea departe barbatii cu putere).

Istoria americana este plina de exemple de oameni politici a caror cariera nu a fost distrusa de acuzatii de viol, ci, pur si simplu, de dezvaluirea unor adultere. "Ore de munca suplimentara, sentimentul de invincibilitate, presiunea constanta si lipsa de timp ii fac pe acesti barbati vulnerabili", noteaza doctor Weiss, citand exemplul lui Bill Clinton si Tiger Woods. Fostul presedinte al Statelor Unite aproape ca a fost destituit, in 1998, dupa scandalul provocat de relatia sa cu o stagiara la Casa Alba, Monica Lewinsky.

De asemenea, jucatorul de golf a fost nevoit sa isi abandoneze, in 2009, cariera de lider mondial, pentru a-si "trata" infidelitatea cronica. Presa americana i-a atribuit cel putin 19 amante.

Dependenta de sex este subiect de dezbateri intre medici si psihiatri. American Psychatric Association, principala asociatie de psihiatrie americana, nu recunoaste, in mod oficial, aceasta forma de dependenta ca fiind o maladie mintala.

Dar Patrick Carnes, specialist in tulburari de natura sexuala, apreciaza ca noua la suta din populatia americana sufera de o asemenea adictie.

Doctor Weiss afirma ca exista un profil-tip al barbatului atins de aceasta boala, si anume indivizi "cu responsabilitati importante, care consacra mai mult de 16 pana la 18 ore vietii lor profesionale, aflati in mod constant in deplasare si, pe cale de consecinta, departe de apropiatii lor", mai ales cei aflati "la apogeul puterii lor".

Cauzele profunde ale acestor tulburari de comportament se explica printr-o lipsa de sustinere afectiva sau de intimitate, care se adauga, in numeroase cazuri, unor traumatisme neglijate. Este necesara, totusi, operarea unei distinctii intre dependentii de sex si delincventii sexuali, precizeaza doctor O'Hara. Singura victima a unei dependente de natura sexuala este bolnavul. Din momentul in care se vorbeste despre a "impinge la un raport consensual", este vorba despre delincventa.

×