x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe In birou la detinutul Slobodan Milosevici

In birou la detinutul Slobodan Milosevici

07 Aug 2004   •   00:00

In birouasul sever amenajat in aripa destinata vizitatorilor la inchisoarea olandeza din Scheveningen, fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici isi pregateste, opt ore pe zi, apararea.

ANA ILIE

E destul de greu de ajuns la cel care a fost denumit "macelarul din Bagdad", fostul dictator iugoslav Slobodan Milosevici. Retinut de Tribunalul Penal International, in inchisoarea impozanta de la Scheveningen, Milosevici nu are voie sa acorde interviuri, pentru ca, potrivit regulilor Curtii si dreptului international, acuzatul nu are dreptul sa-si faca o aparare paralela, cu ajutorul jurnalistilor.

CONSILIAT DE BELGRADENI. Un reporter al influentului cotidian francez Le Figaro a reusit sa obtina o intrevedere neoficiala cu Milosevici, iar acesta, cu studii de drept la activ, nici nu incearca sa incalce regulile Curtii. Nimic nu il opreste insa sa isi pofteasca musafirii, cu familiaritate si aer de proprietar, in birouasul care i-a fost amenajat in aripa inchisorii destinata vizitatorilor sau sa isi salute prietenii, si ei incarcerati, care trec cateodata pe hol. Intrevederea a fost mijlocita de Branko Rakici, profesor de drept la Universitatea din Belgrad si unul din cei trei consilieri care il ajuta pe Milosevici sa isi pregateasca apararea.

CAMERA DE LUCRU. Pentru ca a refuzat serviciile unui avocat, inchisoarea i-a pus la dispozitie fostului lider de la Belgrad un birou de dimensiuni restranse, unde are voie sa lucreze la apararea sa, impreuna cu cei trei consilieri belgradeni, de la ora 9:00 la ora 17:00. Nu este nici pe departe inconjurat de luxul din anii cand a detinut presedintia iugoslava. Biroul din inchisoare este mai degraba anost, cu o fereastra fara priveliste si care oricum nu se deschide niciodata, cu patru scaune anonime, un fiset plin de dosare, o masa, un telefon cu fax si un calculator fara acces la Internet. Singura piesa care umanizeaza incaperea este un filtru de cafea, folositor in zilele lungi din inchisoare.

IN SANDALE. Milosevici este in tinuta lejera de lucru, fara jacheta si cravata, si incaltat cu sandale comode. Lucreaza asiduu la dosarul apararii sale, dar este convins ca nu are sorti de castig pentru ca judecatorii au fost "montati" sa il condamne. Acuzat, printre altele, de genocid in Bosnia si crime de razboi in Kosovo si Croatia, Milosevici este convins ca are parte de un "proces politic". "Judecatorii au primit instructiuni din partea guvernelor occidentale care au jurat sa ma ingenuncheze", spune el cu un suras ironic in coltul gurii.

UN PROCES CU PROBLEME

Procesul, inceput in februarie 2002, a cunoscut o serie de urcusuri si coborasuri, mai ales din cauza problemelor de sanatate ale lui Milosevici. In varsta de 62 de ani, el sta prost cu tensiunea. Acuzarea a durat 295 de zile si inculpatului i s-a pus la dispozitie o perioada similara de timp pentru a se apara. In cazul fericit in care saptamanal ar avea loc trei zile de audieri, apararea ar putea dura un an. Pronosticurile mai realiste situeaza un eventual sfarsit al procesului cel mai devreme in 2006. La un asemenea volum de munca, toata lumea se teme ca Milosevici va muri inainte de a-si incheia apararea sau ca va fi achitat din cauza problemelor de sanatate.
×
Subiecte în articol: externe milosevici