x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Chile a început construcţia celui mai mare telescop optic din lume

În Chile a început construcţia celui mai mare telescop optic din lume

27 Mai 2017   •   12:10
În Chile a început construcţia celui mai mare telescop optic din lume

Construcţia celui mai mare telescop optic din lume a început vineri pe un munte din deşertul Atacama din nordul Chile, relatează DPA. 

Cu o oglindă principală care măsoară 39 de metri în diametru, telescopul va explora exoplanetele din afara sistemului solar pe care este posibil să existe viaţă. Telescopul, care aparţine Observatorului Sudic European (European Southern Observatory, ESO), va deveni operaţional în anul 2024. 

Cunoscut sub numele ELT, de la "Extremely Large Telescope", acesta este construit pe un munte de 3.048 metri înălţime, la 130 km sud de Antofagasta. 

ELT va avea alte patru oglinzi în afară de cea principală, care va avea aproximativ 800 de secţiuni hexagonale, fiecare cu un diametru de 1,4 metri. 

Partea metalică a oglinzii secundare a ELT a fost turnată la Mainz, în Germania. Cu un diametru de 4,20 metri şi o greutate de 3,5 tone, aceasta este cea mai mare oglindă secundară folosită la un telescop şi cea mai mare oglindă convexă produsă vreodată. 

"În prezent se construiesc aici mai multe telescoape. Este una dintre cele mai mari prezentări ale posibilităţilor ştiinţei, tehnologiei şi ale potenţialului cooperării internaţionale", a declarat vineri preşedinta chiliană Michelle Bachelet, la ceremonia desfăşurată la faţa locului. 

Construcţia ELT face ca Chile să fie pe cale să devină ţara în care se va afla 75% din capacitatea de observare astronomică din întreaga lume. 

ESO, înfiinţat de 15 ţări europene şi de Brazilia, are sediul în apropierea oraşului german Munchen. Organizaţia supervizează în prezent alte trei locaţii de observare din deşertul Atacama.

Sursa: www.agerpres.ro

×
Subiecte în articol: chile telescop