x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În ciuda sancţiunilor impuse Rusiei, americanii de la ExxonMobil au început forările în Rusia, operaţiune salutată de Vladimir Putin

În ciuda sancţiunilor impuse Rusiei, americanii de la ExxonMobil au început forările în Rusia, operaţiune salutată de Vladimir Putin

de Agerpres    |    09 Aug 2014   •   16:54
În ciuda sancţiunilor impuse Rusiei, americanii de la ExxonMobil au început forările în Rusia, operaţiune salutată de Vladimir Putin

Companiile occidentale sunt dispuse să coopereze cu Rusia, în pofida sancţiunilor, şi Moscova salută această abordare şi este gata să extindă cooperarea, a declarat sâmbătă preşedintele rus Vladimir Putin, dând startul deschiderii platformei de forare West Alpha în Marea Kara, un proiect comun al puternicului grup rus de petrol şi gaz Rosneft şi al gigantului energetic american Exxon Mobil.

"Astăzi, succesul comercial este determinat de cooperarea internaţională. Marile companii naţionale şi străine înţeleg foarte bine acest aspect şi, în pofida conjuncturii politice actuale complicate, pragmatismul prevalează", a afirmat liderul de la Kremlin în cadrul unui duplex cu platforma West Alpha, potrivit RIA Novosti.

"În opinia noastră, este vorba de o abordare cu adevărat responsabilă, singura productivă. Noi salutăm fără rezerve această abordare şi suntem deschişi, la rândul nostru, pentru extinderea cooperării cu partenerii noştri", a mai declarat Vladimir Putin.

La ceremonie au participat Igor Secin, şeful Rosneft, companie vizată de sancţiunile americane, şi Glenn Waller, şeful Exxon Mobil Russia.

Lucrările în perimetrul Universitetskaia-1 din Marea Kara, foarte aproape de Polul Nord, vor avea loc din august până la sfârşitul lunii octombrie.

Revista Forbes scria recent că Exxon Mobil se află într-o situaţie complicată, în contextul sancţiunilor decise de Washington împotriva Moscovei ca urmare a acţiunilor Rusiei în Ucraina, şi că trebuie să decidă în privinţa continuării sau nu a proiectelor cu Rusia. Aceeaşi revistă aprecia că Exxon Mobil înclină să continue cooperarea cu Rosneft, având în vedere că cei doi giganţi au demarat mai multe proiecte comune. 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin exxonmobil Rosneft