x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Irlanda de Nord se legalizează avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex

În Irlanda de Nord se legalizează avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex

21 Oct 2019   •   22:30
În Irlanda de Nord se legalizează avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex

La miezul nopţii, avortul şi căsătoriile între persoane de acelaşi sex devin legale şi în Irlanda de Nord, ca şi în restul Regatului Unit, informează AFP.

Luni, deputaţii nord-irlandezi au încercat încă o dată, simbolic, să se opună măsurii decise de parlamentul britanic.

În Regatul Unit - cu excepţia Irlandei de Nord, unde era permis doar dacă sarcina punea în pericol viaţa femeii - avortul a fost legalizat în 1967, iar în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia sunt deja permise căsătoriile homosexuale.

Irlanda de Nord nu are un guvern propriu din 2017. După acordul de pace din 1998, la Belfast a funcţionat un executiv în care erau reprezentate atât Partidul Democrat Unionist (DUP) al loialiştilor pro-britanici, cât şi Sinn Fein, formaţiunea naţionaliştilor irlandezi. Coaliţia s-a dezmembrat după demisia din ianuarie 2017 a vicepremierului Martin McGuinness, iar ulterior Irlanda de Nord a fost administrată direct de la Londra, aşa cum se mai întâmplase şi după alte suspendări ale guvernării provinciale - ultima oară, în 2007.

În contextul blocajului, deputaţii de la Westminster au votat în iulie amendamente pentru drepturile la căsătorie între persoane de acelaşi sex şi la avort în Irlanda de Nord, care urmau să intre în vigoare în lipsa unui nou guvern nord-irlandez; termenul-limită era 21 octombrie, iar modificările legislative se vor aplica de marţi.

Mai mulţi deputaţi nord-irlandezi au încercat, luni după-amiază, să dezbată legislaţia respectivă, însă fără susţinerea mai multor partide, la Belfast nu pot fi numiţi un nou prim-ministru şi un vicepremier, deci măsurile adoptate la Londra nu pot fi blocate.

„Este o zi tristă”, a declarat presei Arlene Foster, şefa DUP şi fost premier al guvernului nord-irlandez. „Ştiu că anumite persoane vor dori să sărbătorească azi şi le spun: gândiţi-vă la cei care suntem trişti astăzi şi care credem că este un afront adus demnităţii umane şi vieţii umane”, a adăugat ea, după sesiunea parlamentară.

Michelle O'Neill, lidera Sinn Fein, a calificat încercarea conservatorilor de a bloca liberalizarea drept „manevră politică”.

Trevor Lunn, deputat al partidului centrist Alianţa, i-a acuzat pe colegii săi care au revenit în parlamentul de la Belfast că „pozează” şi nu fac altceva decât să încerce să refuze drepturi ale femeilor şi ale minorităţilor sexuale garantate în restul Regatului Unit.

Reprezentanţi ai ambelor tabere au manifestat în capitala Irlandei de Nord în faţa parlamentului iar în cursul serii, cupluri de acelaşi sex şi militanţi pentru drepturile minorităţilor LGBT (lesbiene, gay, persoane bisexuale şi transsexuale) urmau să se adune, tot la Belfast, pentru a sărbători.

AGERPRES

×