x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Siria se dă bătălia pentru Homs

În Siria se dă bătălia pentru Homs

de Sînziana Stancu    |    27 Dec 2011   •   21:00

Sub ochii observatorilor Ligii Arabe care au ajuns ieri la Homs, bastionul revoltei impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, cartiere intregi au fost bombardate intensiv de trupele guvernamentale.

Peste 30 de persoane au fost ucise in aceasta provincie, unde aproximativ 70.000 de manifestanti grupati in Piata Al-Saa din centrul orasului au fost luati cu asalt de catre agentii de se­curitate ai regimului de la Damasc. Acestia au fo­losit gaze lacrimogene impotriva opozantilor re­gimului, care au denuntat "crimele" comise de oamenii lui Bashar al-Assad, relateaza AFP, ci­tand Observatorul Sirian pentru Drepturile Omu­lui (OSDO). "In cartierul Kafar Aya, agen­tii fortelor de ordine au deschis focul asupra lo­cuitorilor care participau la funeraliile victi­melor "actelor de reprimare", a precizat OSDO.

La randul sau, agentia Sana anunta ca "o grupare terorista armata a vizat o actiune de sabotaj, marti, la ora locala 3:00, la o conducta de gaze situata intre Kafar Abd si Rastan", in regiunea Homs si ca "peste 150.000 de metri cubi de gaz s-au scurs din gazoduct si se indreapta catre centrala electrica Mharde". Agentia a precizat ca, intre timp, incepuser lucrarile de reparatii la conducta. Sana a mai precizat ca aceeasi conducta fusese tinta unui alt "atac terorist" in data de 12 decembrie. De altfel, asemenea acte de sabotaj la infrastructura pentru transportul hidrocarburilor s-au semnalat dupa data de 15 martie.

Reprimarea miscarii contestatare a regimului de la Damasc, declansata dupa modelul "Primaverii arabe", s-a soldat pana in prezent cu peste 5.000 de morti, dupa estimarile facute de ONU. Regimul de la Damasc a atribuit de fiecare data uciderile si actele de sabotaj unor "bande teroriste armate".

Aproximativ 50 de observatori ai Ligii Arabe au venit in Siria, la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a supraveghea situatia de pe teren. Luni se aflau deja la Damasc, iar ieri ajunsesera la Homs, unde se desfasoara in prezent cele mai violente confruntari intre contestatarii regimului sirian si trupele guvernamentale. Misiunea lor face parte dintr-un plan de iesire din criza al Ligii Arabe.

×
Subiecte în articol: siria