x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe În Spania, primariile încep să aibă dificultăţi financiare

În Spania, primariile încep să aibă dificultăţi financiare

de Rador    |    25 Oct 2011   •   12:37
În Spania, primariile încep să aibă dificultăţi financiare

Mai multe primarii din Spania incep sa aiba dificultati in a-si plati angajatii din cauza datoriilor. Aproape o treime dintre administratiile locale spaniole iau in calcul concedieri sau concesionarea serviciilor publice. O analiza a cotidianului El Pais, citat de corespondetul Radio Romania Actualitati, Anamaria Damian, arata ca pentru a imbuntati gestiunea in administratia publica, Guvernul de la Madrid a lansat propunerea ca primariile localitatilor cu sub 1.000 de locuitori sa fuzioneze.

In timp ce conservatorii dau vina pe socialisti si invers, situatia primariilor devine din ce in ce mai delicata, iar angajatii sunt din ce in ce mai nemultumiti. Unii dintre cei care lucreaza in firmele care depind de primarii sunt deja in somaj, iar altii se pregatesc sa intre pe lista somerilor. Pentru a mari veniturile la buget, unele primarii au pregatite majorari de impozite.

Numai in regiunea Valencia, potrivit unui raport al Guvernului, anul trecut, in decembrie, primariile aveau peste 3 miliarde de euro datorii catre banci. De atunci incoace, Federatia Municipiilor a elaborat un ghid de bune practici, in top fiind austeritatea si responsabilitatea cheltuirii banului public. In localitatea Moratalla, din Murcia, de exemplu, primaria le datoreaza angajatilor salariile de acum 5 luni - in total, 8.000 de euro, in medie, pentru fiecare angajat. In Andaluzia, la Jerez, primaria are datorii de aproape un miliard de euro, pregateste reduceri de 40% ale salariilor angajatilor si disponibilizari de 50% in grupul media gestionat de Executivul local.

In unele municipii, situatia este mai mult decat preocupanta. La Benidorm, primaria pregateste reduceri de personal de 20% pentru a incerca sa plateasca datoriile de 130 de milioane de euro. Nici Catalunia nu sta pe roze, deoarece exista primarii care s-au indatorat cu 375%, desi legea permite un plafon maxim de 75%. Iar in regiunea Madridului, primaria din Parla a fost de curand obiectul unei decizii judecatoresti de executare silita pentru neplata unei datorii de 4 milioane de euro. Constienti de situatia administratiei publice locale si regionale, candidatii la fotoliul de premier au planuit deja eliminarea structurilor administrative care se suprapun in competente sau a institutiilor dependente de executivele din teritoriu.

×
Subiecte în articol: Spania criza financiara primarii