x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Înălţimile Golan: Macron insistă asupra refuzului de a recunoaşte suveranitatea Israelului

Înălţimile Golan: Macron insistă asupra refuzului de a recunoaşte suveranitatea Israelului

30 Mar 2019   •   10:05
Înălţimile Golan: Macron insistă asupra refuzului de a recunoaşte suveranitatea Israelului

Preşedintele Emmanuel Macron a reiterat vineri respingerea de către Franţa a deciziei americane de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan, transmite AFP.

"Preşedintele Franţei a subliniat că recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, teritoriu ocupat, este contrară dreptului internaţional şi nu poate decât să alimenteze tensiunile regionale", a scris Palatul Elysee într-un comunicat difuzat în urma vizitei efectuate la Paris de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei.

Preşedintele american, Donald Trump, s-a pronunţat la 21 martie în favoarea recunoaşterii suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, o decizie în contradicţie cu politica Statelor Unite din ultimele decenii. Diplomaţie franceză a reamintit imediat după aceea că s-a opus constant anexării israeliene a acestui platou cucerit de statul evreu, în 1967, de la Siria.

Teritoriu strategic pentru cele două ţări, Înălţimile Golan sunt o importantă sursă de apă şi domină Galileea şi Lacul Tiberiada (Marea Galileei) pe partea controlată de Israel.

Emmanuel Macron l-a primit vineri pe regele Abdullah al II-lea pentru un schimb de păreri asupra crizelor regionale, în special Siria şi conflictul israeliano-palestinian.

"Cei doi lideri au reamintit ataşamentul lor faţă de o soluţie politică a crizei siriene, singurul mijloc de a stinge durabil focarul de instabilitate pe care îl constituie în prezent această criză pentru regiune şi pentru Europa", a afirmat Palatul Elysee după întâlnire. "Pentru Franţa, în absenţa unor progrese spre o astfel de soluţie incluzivă, normalizarea relaţiilor cu regimul de la Damasc ar sabota orice perspectivă de pace în Siria şi, în consecinţă, orice probabilitate de reîntoarcere voluntară, demnă şi în siguranţă a refugiaţilor sirieni", a adăugat documentul.

Cu acelaşi prilej, Franţa a subliniat din nou că "soluţia conflictului israeliano-palestinian trece prin recunoaşterea a două state, Israel şi Palestina, trăind alături unul lângă celălalt în pace şi în frontiere recunoscute şi sigure, cu Ierusalimul drept capitală".

AGERPRES

×