x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Patru jurăminte, trei Biblii, un președinte: Obama

Patru jurăminte, trei Biblii, un președinte: Obama

de Mihaela Biliovschi    |    16 Ian 2013   •   15:20
Patru jurăminte, trei Biblii, un președinte: Obama
Sursa foto: JIM WATSON/AFP
Peste 100 milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru siguranța publică dar mai ales a președintelui la învestire

Unii îl numesc primul președinte african-american al Americii. Alții îl numesc primul de rasă mixtă, pentru că mama sa a fost albă din mijlocul Americii.
Indiferent cum l-ar numi, Barack Obama a scris una din cele mai importante pagini din istoria țării.

La 21 ianuarie, în fața a miliarde de oameni din toată lumea, Barack Obama va depune ultimul jurământ prezidențial.

Reales în funcția de președinte pentru un al doilea mandat, Barack Obama este obligat de Constituția țării să depună jurământul la 20 ianuarie, când primul său mandat în fruntea țării expiră. Acesta ar fi al treilea jurământ, dacă se ia în calcul faptul că în 2009 președintele american a trebuit să repete procesul la Casa Albă, în spatele ușilor închise, pentru că atât el cât și judecătorul șef au încâlcit cuvintele.

De ce luni şi nu duminică

Anul acesta Obama va depune jurământul oficial la 20 ianuarie, duminică, în spatele ușilor închise de la Casa Albă. Însă ceremoniile inaugurării vor avea loc abia luni, pentru că în mod tradițional acestea nu pot avea loc în zi de duminică, zi lăsată de la Dumnezeu pentru odihnă.

Din acest motiv Obama va depune jurămîntul prezidențial pentru a patra oară luni, în cadru festiv și în fața a miliarde de oameni. El va folosi trei Biblii în total, cea a familiei soției sale, Biblia Robinson, cea a președintelui semnatar al Proclamației Emancipării care a eliberat sclavii, Abraham Lincoln, și cea a familiei King, aparținând activistului pentru drepturi civile și eliminarea segregării în America, Martin Luther King Jr.

Washingtonul este paralizat

Pregătirile pentru ceremoniile inaugurării sunt în toi. Washingtonul este deja paralizat și străzile sunt blocate pe ruta paradei inaugurale. 15.000 de membri ai forțelor armate vor participa atât la asigurarea protecției, cât și la acordarea de servicii ceremoniale președintelui. Peste 100 milioane de dolari vor fi cheltuiți pentru siguranța publică dar mai ales a președintelui pe timpul weekendului și în ziua de luni, când va avea loc parada.

Deși de aceasta dată se așteaptă aproximativ 1 milion de participanți, ceremoniile sunt pregătite cu la fel de mare seriozitate. În fapt, Parada Inaugurală este cel mai mare show al țării, la care participă toate statele țării, toate forțele armate, reprezentanții tuturor instituțiilor publice și publicul larg din țară și de peste hotare. De aceea, unii sunt în stare să plătească mii de dolari pe un bilet.

Nebunia biletelor


Povestea biletelor este incredibilă. Sunt aproximativ 250.000 de bilete pentru participare la paradă și la ceremonia jurământului. Acestea sunt distribuite în mod gratuit de către membrii Congresului și acordă fie un loc în fața Capitoliului pentru jurământul prezidențial, fie pe ruta paradei. Însă cum americanul are spirit capitalist, peste noapte au apărut zeci de website-uri care ”vând” anticipat bilete de participare la Ceremoniile de inaugurare la prețuri cuprinse între 300 și 10.000 de dolari. Practica nu este legală, însă cel mult imorală iar politicienii sunt stânjeniți când trebuie să dea explicații.

Și numărul balurilor oficiale este extrem de redus anul acesta, în special din cauza lipsei banilor. Dacă în 2009 au fost în total 11 baluri oficiale, de data aceasta sunt doar două, iar biletele s-au epuizat înainte de a putea fi printate.

Barack Obama a explicat publicului că Inaugurarea aceasta va fi una mai modestă, pentru a reflecta situația economică în care se află țara. În realitate, organizatortii ceremoniilor de inaugurare au fost confruntați cu lipsă mare de bani, în special din cauză că resursele financiare au fost epuizate pe timpul campaniei electorale pentru realegerea prezidențială, când s-a înregistrat un alt moment istoric. A fost cea mai costisitoare campanie electorală din viața Americii.

Și principiile lui Obama au preţ

Pentru a nu se face de râs cu o inaugurare mai modestă decât pot accepta americanii, președintele Obama a renunțat la principii și schimbat propriile legi. În 2009, el a anunțat că nu va accepta mai mult de 250.000 de dolari în donații de la companii și 50.000 de la persoane publice pentru a acoperi cheltuielile cu Inaugurarea. Predecesorul său, George W. Bush, accepta 1 milion de la companii și 250.000 de la persoane fizice, sume maxime admise prin lege. Însă Obama dorea în 2009 să arate că se poate schimba felul în care se face politică la Washington și începuse prin limitarea infuziei de bani ai celor cu interese.

În 2013, principiul a pierdut în fața nevoilor financiare și astăzi Comisia Prezidențială pentru Inaugurare, instituția stabilită de președinte pentru organizarea ceremoniilor, îndeamnă companiile să contribuie cu suma maximă de un milion de dolari, iar persoanele fizice, 250.000 de dolari. Numai că lumea nu se mai înghesuie.

O zi friguroasă

Și vremea păstrează tradiții. Conform meteorologilor, temperatura va fi aproape de 0 grade Celsius la 21 ianuarie. Organizatorii îndeamnă particpanții la evenimente să se îmbrace bine și chiar să își aducă o pătură, două, mâncare și apă. Obama va depune jurământul după care va intra în Capitoliu pentru a servi micul dejun. Este un mic dejun istoric, pentru că doar aproximativ 100 de persoane sunt invitate, considerate cele mai importante din lume.

După prânz, Obama va descinde către Casa Albă, urmat de către întregul alai al paradei inaugurale. În spatele Casei Albe, familiile Obama și Biden, și cei apropiați, vor avea un stand pregătit special de unde vor observa întreaga paradă, care nu va dura mai mult de două ore. Spre seară se dă drumul la cele două baluri oficiale, unde Barack și Michelle Obama sunt obligați să onoreze cu prezența.  
________________________________
NOTA: Mihaela Biliovschi, corespondent Jurnalul Naţional şi Antena 3, este jurnalist acreditat pentru acest eveniment şi va transmite ştiri, imegini video şi interviuri în exclusivitate de la Washington D.C.

×
Subiecte în articol: barack obama inaugurare juramant ceremonie