x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încă 14.000 de soldați americani spre Iran

Încă 14.000 de soldați americani spre Iran

de Şerban Mihăilă    |    06 Dec 2019   •   10:10
Încă 14.000 de soldați americani spre Iran
Sursa foto: Cpl. Eric Tso/III Marine Expeditionary Force

Aflat în fața unui an electoral extrem de dificil, Donald Trump încearcă să evite noi conflicte externe și chiar a promis, cu o lună în urmă, să-i aducă acasă pe militarii americani din Orientul Milociu, angrenați de peste 18 ani în „războaie costisitoare” și „fără de sfârșit”, după cum s-a exprimat șeful Casei Albe. În privința Iranului însă, Trump pare să aibă o cu totul altă părere și, aflat și sub influența presiunii intense exercitate de Israel, consideră acum esențială suplimentarea trupelor americane din zonă.

 

Administrația Trump ia în calcul o suplimentare semnificativă a prezenței militare a SUA în Orientul Mijlociu pentru a contracara Iranul, intenționând să trimită în regiune mai multe nave de război, tehnică de luptă de ultimă generație, precum și încă 14.000 de soldați, au declarat, sub protecția anonimatului, oficialități de a Washington, citate de „The Wall Street Journal”. Această nouă desfășurare ar urma să dubleze numărul militarilor americani trimiși în zonă de la începutul lunii mai. Trump ar putea să ia o decizie în acest sens luna aceasta, au precizat sursele citate. În momentul de față, numărul trupelor americane din Orientul Mijlociu și Afganistan variază între 60.000 și 80.000, în funcție de numărul navelor de luptă din regiune și de rotația forțelor terestre, au menționat oficialități din Departamentul Apărării. În primăvară, serviciile militare americane de informații identificaseră un pericol iminent din partea Iranului, iar șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Frank McKenzie, ceruse suplimentarea numărului de nave, de baterii antirachetă și de soldați. El a primit, până la sfârșitul lunii mai, încă 14.000 de militari. De atunci, o serie de atacuri iraniene în Strâmtoarea Ormuz asupra unor petroliere internaționale, doborârea unei drone americane, precum și bombardarea, în luna septembrie, a unor instalații petroliere și de gaze naturale din Arabia Saudită au întărit convingerea generalilor de la Pentagon că Teheranul are de gând să-și intensifice loviturile militare, atât asupra intereselor SUA, cât și ale aliaților lor din regiune. Din acest motiv, trimiterea de forțe militare suplimentare în regiune este văzută la Washington drept o măsură pentru descurajarea Iranului și a posibilelor represalii ale acestuia față de sancțiunile care i-au fost impuse de către SUA.

Alertă la Pentagon

Din perpectiva noii redesfășurări, oficialități de la Pentagon se tem însă că SUA nu dispun de suficiente portavioane pentru a răspunde, simultan, tuturor pericolelor venite din partea Rusiei, Chinei și Iranului. Din cele 11 portavioane americane, doar cinci pot fi deplasate în momentul de față, scrie „The Wall Street Journal”. Mark Esper, secretarul american al Apărării, care a promovat în mod agresiv, la Washington, necesitatea combaterii Chinei de către SUA, pare cel mai neliniștit de noua situație și ar dori ca US Army să nu neglijeze în niciun moment pericolul chinez, chiar dacă, acum, Iranul pare să fi devenit principalul inamic al Casei Albe. 

În privința arsenalului de rachete, Iranul este în prezent cea mai mare forță din Orientul Mijlociu”.

Raport Pentagon

×