x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Încă patru ani", postarea istorică a unui învingător. Barack Obama, preşedintele 2.0

"Încă patru ani", postarea istorică a unui învingător. Barack Obama, preşedintele 2.0

de Marina Constantinoiu    |    07 Noi 2012   •   22:22
"Încă patru ani", postarea istorică a unui învingător.  Barack Obama, preşedintele 2.0
Sursa foto: JEWEL SAMAD/AFP

"Noi suntem o familie americană şi noi ne ridicăm sau cădem împreună, ca o singură naţiune, ca un singur popor. În noaptea aceasta, în aceste alegeri, dumneavoastră, poporul american, ne-aţi reamintit că în timp ce munca noastră a fost grea, în timp ce călătoria noastră a fost lungă, noi ne-am ridicat, am luptat şi am revenit. Şi noi ştim în inimile noastre că pentru Statele Unite ale Americii ce este mai bun urmează să vină!”. Putea să fie doar atât, şi ar fi fost suficient pentru ca discursul învingătorului cu numele de Barack Obama să fie considerat perfect. Nu există vorbe mai iscusit alăturate care să ajungă mai uşor la inima americanilor. Obama şi excelenta lui echipă de campanie le-au găsit şi le-au transmis, într-un discus rostit cu calm şi căldură în faţa mulţimii entuziasmate de performanţa preşedintelui-candidat.

Victorie cu V
Barack Obama a câştigat fără putinţă de tăgadă prezidenţialele americane în faţa republicanului Mitt Romney, obţinând, la 51 de ani, un al doilea mandat istoric în fruntea primei puteri mondiale, în ciuda handicapului unei crize sociale şi economice fără precedent din anii 1930 încoace, comentează France Presse.
Primul preşedinte de culoare al SUA, adus la putere acum patru ani de fondul unor sloganuri referitoare la "speranţă” şi "schimbare”, a reuşit să-şi convingă compatrioţii că este cel mai potrivit pentru a-i conduce încă patru ani, în ciuda dificultăţilor economice. Niciodată, după precedenta mare criză economică, cea declanşată în 1929, un preşedinte al SUA nu a fost ales  pe fondul unei rate a şomajului de peste 7,2%. Un singur democrat, Bill Clinton, a obţinut două mandate pline în fruntea ţării de la încheierea celui de-al doilea război mondial.

Ascensiunea lui Obama la putere ar fi putut fi considerată doar o întâmplare fericită dacă preşedintele nu ar fi obţinut un al doilea mandat, comentează Wall Street Journal. Biografia lui nu seamănă cu niciuna dintre cele ale predecesorilor săi. Obama a fost crescut de o mamă singură şi de bunici. Tatăl lui era originar din Kenya, iar familia mamei din Kansas. Obama şi-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei în Hawaii, unde a urmat o prestigioasă şcoală privată.

"Istorie”

Se folosesc vorbe mari zilele acestea. Şi nu de puţine ori se aude "istorie”. S-a făcut istorie, s-a scris istoria, discurs istoric, postare istorică. Ei, bine, da. Barack Obama şi-a anunţat victoria pe Twitter şi Facebook marţi seara, în momentul în care posturile de televiziune ofereau rezultatele unor alegeri prezidenţiale care au fost marcate de la început până la final de utilizarea masivă a reţelelor sociale, relatează AFP. Semn că lumea în care trăim nu mai are nicio şansă fără Internet.

Mediatizare
Drept dovadă că reţelele sociale au fost foarte importante în cursa pentru Casa Albă este faptul că preşedintele a intervenit el însuşi marţi după-amiază pe site-ul de Internet Reddit, o reţea socială în vogă în SUA, pentru a-i îndemna pe tineri să voteze. În momentul anunţării victoriei, la ora 23:19 (06:19, ora României), 327.453 de mesaje pe minut au fost postate pe Twitter în legătură cu alegerile prezidenţiale. Reţeaua socială a precizat, înainte chiar de anunţarea rezultatelor, că alegerile prezidenţiale au devenit în acea seară evenimentul politic cel mai mediatizat din istoria americană, şi se poate spune că dificilul an 2012 al alegerilor prezidenţiale a fost marcat de influenţa reţelelor sociale. "Anul 2008 a fost nimic în comparaţie cu ce este astăzi. Asistăm la primele alegeri prezidenţiale adevărate pe reţelele sociale", explica pentru AFP Zach Green, directorul agenţiei 140Elect, care consiliază oamenii politici în privinţa utilizării Twitter-ului, cu câteva zile înainte de scrutin.

Directorul de campanie al lui Barack Obama, Jim Messina, a precizat în ianuarie pentru Neewsweek că "eforturile pe care le desfăşurăm pe teren şi în domeniul tehnologiilor vor face din 2008 o alegere preistorică". Lăsând la o parte ideologia şi obiectivele fiecărui candidat, ceea ce a primat în campania electorală prezidenţială din SUA a fost organizarea pe teren şi numărul de votanţi pe care Partidul Democrat a contat în alegeri şi a reuşit să-i mobilizeze, transmite corespondentul Mediafax la New York.

Prin menţinerea atenţiei şi monitorizarea schimbărilor demografice în zone dens populate în special în statele cu mare număr de voturi electorale, democraţii şi-au asigurat matematic voturile necesare, încă înainte de alegeri, recunoaşte David Axelrod, strategul-şef al campaniei lui Obama.

"Toate acestea s-au întâmplat mulţumită vouă. Mulţumesc", acesta a fost mesajul postat de Barack Obama marţi seara la ora 23:14 (06:14, ora României) prin întermediul căruia îşi anunţa victoria. Câteva secunde mai târziu, semna el însuşi, cu iniţialele sale, un al doilea mesaj: "Suntem cu toţii împreună. Acesta este modul în care am făcut campanie şi aceasta este ceea ce suntem. Merci. -bo".

Dar mesajul care va rămâne probabil în istorie este cel pe care Obama l-a postat două minute mai târziu. "Încă patru ani", anunţa mesajul său, fiind însoţit de o fotografie a preşedintelui îmbrăţişând-o pe soţia sa, Michelle.

La numai o jumătate de oră, mesajul a fost retransmis de către alţi abonaţi de aproape 300.000 de mii de ori. Potrivit Buzzfeld, un site de Internet foarte popular în SUA, acest mesaj a devenit cel mai popular din toate timpurile. Astfel, a luat locul unui mesaj al cântăreţului Justin Bieber, erou al adolescenţilor în SUA şi în întreaga lume. Aceeaşi fotografie şi acelaşi mesaj au fost difuzate simultan pe Facebook. Timp de oră, mai mult de un milion de persoane au dat "like" şi aproximativ 150.000 l-au redistribuit.

×