x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încăierare în parlamentul din Hong Kong: Mai mulţi deputaţi au fost răniţi

Încăierare în parlamentul din Hong Kong: Mai mulţi deputaţi au fost răniţi

11 Mai 2019   •   12:39
Încăierare în parlamentul din Hong Kong: Mai mulţi deputaţi au fost răniţi

Mai mulţi deputaţi au fost răniţi într-o încăierare în parlamentul din Hong Kong ce a izbucnit sâmbătă între între parlamentari pro-democraţie şi alţii loiali Beijingului în legătură cu un proiect de lege privind extrădarea, ce ar extinde puterile Beijingului asupra fostei colonii britanice care a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, relatează DPA şi Reuters.

Cele două tabere au format comisii separate care au încercat să lucreze în aceeaşi sală de şedinţă sâmbătă, a relatat radioteleviziunea RTHK.

Taberele s-au acuzat reciproc de violenţă după ce un parlamentar a fost doborât la podea şi a trebuit să fie scos pe targă. Un alt deputat s-a ales cu braţul bandajat, iar o deputată s-a plâns de ameţeli după ce a fost lovită în cap.

Tensiunile au escaladat în Hong Kong în legătură cu un proiect de lege care ar permite extrădarea către China continentală. Aproximativ 22.000 de persoane au ieşit în stradă în Hong Kong luna trecută pentru a protesta faţă de preconizata lege.

În baza noii legi, guvernul din Hong Kong ar fi în măsură să extrădeze suspecţi, de la caz la caz, către ţări cu care nu are acorduri de extrădare, precum China continentală.

Când fosta colonie britanică a revenit sub suveranitatea Chinei în 1997, nu a fost semnat un acord de extrădare cu Beijingul de teama diferenţelor din sistemele lor judiciare.

Criticii proiectului de lege se tem că, de fapt, China s-ar putea folosi de acuzaţii precum evaziunea fiscală şi alte infracţiuni economice pentru a-i persecuta pe criticii din Hong Kong.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: incaierare parlamentul din hong kong