x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încăierare pe Flota rusă

Încăierare pe Flota rusă

de Mihaela Matachita    |    27 Apr 2010   •   00:00
Încăierare pe Flota rusă
Sursa foto: /X00550

Fumigenele "zboară", bodyguarzii îl acoperă cu umbrele pe preşedintele Legislativului pentru a-l apăra de ouăle clocite aruncate vitejeşte de deputaţii opoziţiei, strigăte, încăierări. Aceasta era atmosfera în Rada de la Kiev, în cursul ratificării acordului cu Moscova privitor la staţionarea Flotei ruse de la Marea Neagră în portul ucrainean Sevastopol.



Într-o mare hărmălaie, printre nori de fum, 236 de parlamentari ai puterii proruse de la Kiev, din totalul de 450 ai Radei, prelungeau cu până la 30 de ani perioada de închiriere a acestui port din Crimea.
Tot ieri, parlamentarii din Duma rusă au ratificat documentul într-o atmosferă mult mai "sedată", cu scorul de 410 la 0, ei dorind prelungirea deoarece actuala închiriere expiră în 2017.

Documentul a fost semnat de preşedintele ucrainean, prorusul Viktor Ianukovici, în cursul unei vizite a omologului său de la Moscova, Dmitri Medvedev, la Harkiv (Harkov, în limba rusă - n.r.), săptămâna trecută. Interesată să păstreze Portul Sevastopol, Rusia a oferit Ucrainei gaz la un preţ mai mic cu 30 la sută. Ianukovici a acceptat, estimând că târgul îi va aduce 40 de miliarde de dolari.

Opoziţia, condusă de Iulia Timoşenko, candidata înfrântă la alegerile prezidenţiale, a respins acordul, văzând în el o renunţare la suveranitatea ţării. Deputaţii opoziţiei au desfăşurat drapelul ucrainean şi au strigat: "Ruşine! Ruşine!". Iar afară, nu mai puţin de 10.000 de protestatari scandau "Moarte trădătorilor".

În maniera specifică unei societăţi divizate, Partidul Regiunilor al preşedintelui Ianukovici şi-a adunat suporterii la un miting, pentru a afirma că Ucraina şi Rusia sunt "parteneri strategici".

Coincidenţă? Premierul rus, Vladimir Putin, s-a aflat azi la Kiev pentru convorbiri cu Ianukovici şi primul-ministru Mykola Azarov. El a venit cu o ofertă fără precedent: crearea unei societăţi mixte pentru proiecte de energie nucleară.


×
Subiecte în articol: externe