x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încălzirea globală i-a îngheţat pe jurnalişti şi ecologişti

Încălzirea globală i-a îngheţat pe jurnalişti şi ecologişti

de Anca Aldea    |    16 Dec 2009   •   00:00

Sute de jurnalişti s-au călcat în picioare în faţa Bella Center din Copenhaga ca să obţină acreditare. Ore în şir au suportat gerul şi ninsoarea, în timp ce aşteptau să fie preluaţi de organizatori şi să primească acreditările de participare la ultimele zile ale summit-ului climei.

"Nu puteai să ieşi din rând. Nu te puteai să mergi la baie. Apoi a început să ningă. O femeie a comentat: «Dacă mă va lovi trăsnetul, mă vor lua scoate din rând?»", îşi aminteşte Seth Borenstein de la Agenţia Associated Press. Sarah Mukherjee, corespondent al BBC, explică înghesuiala de luni de la porţile Bella Center prin faptul că săptămâna aceasta la Copenhaga au sosit cele mai importante delegaţii, conduse de cei mai importanţi şefi de stat ai lumii.

"Aveţi grijă ­ obţinerea acreditării este un coşmar" ­ îşi începe Sarah articolul de pe pagina de internet a BBC. Cuvintele nu-i aparţin, însă, ca şi alţi colegi de breaslă, aşa a fost întâmpinată şi Sarah când a ajuns la Bella Center.

POLIŢIA A FOLOSIT GAZE LACRIMOGENE
Mii de manifestanţi care au protestat astăzi în faţa Bella Center şi au încercat să spargă cordoanele de securitate au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene, informează BBC. Manifestanţii, majoritatea reprezentanţi ai societăţii civile, sunt supăraţi că discuţiile de la Bella Center nu au fost deloc constructive în ultimele zile şi că au fost ţinuţi la distanţă de masa negocierilor. Potrivit poliţiei, circa o sută de persoane au ajuns în arest.

Nici reprezentanţii ONG-urilor din România nu au fost lăsaţi să intre la Bella Center. Potrivit unui comunicat al Reţelei de Acţiune pentru Climă România şi al ONG-ului TERRA Mileniul III, "transparenţa procesului de negociere este o condiţie esenţială şi oricare ar fi rezultatul celor două săptămâni de negocieri, validitatea lui nu poate fi atinsă fără participarea publicului. Bella Center din Copenhaga este, în aceste zile, locul în care pot fi găsite soluţiile la cele mai serioase probleme mondiale. Implemntarea acestor soluţii se va baza pe mobilizarea activă şi directă a guvernelor, a sectorului de afaceri şi a societăţii civile, la o scară nemaiîntâlnită.

Excluderea societăţii civile nu numai că este în contradicţie cu principiile ONU, dar este profund contraproductivă spiritului conferinţei şi valorii practice a rezultatului ei".

DEMISIE LA COPENHAGA
Ministrul danez al Mediului, Connie Hedegaard, a demisionat miercuri din funcţia de preşedinte al summit-ului climei, lăsându-i locul premierului Lars Lokke Rasmussen. "Având atât de mulţi preşedinţi şi miniştri, reuniunea ar trebui prezidată de prim-ministrul danez", a declarat Hedegaard, precizând că decizia a fost procedurală. Anunţul ministrului Mediului, care a promis că va participa în continuare la negocieri, a venit chiar în momentul în care discuţiile de la Bella Center au ajuns la reducerile de emisii şi ajutoarele financiare pentru ţările sărace, comentează BBC.

Au existat însă zvonuri încă de la începutul reuniunii de la Copenhaga că Hedegaard va fi înlocuită, iar în culise s-a comentat mult pe marginea faptului că între premier şi ministrul Mediului există "tensiuni mari". 

 

Obama l-a încurajat pe Berlusoni
La două zile după ce un italian nemulţumit l-a lovit cu putere în faţă, premierul Silvio Berlusconi are încă dureri, dar sufleteşte este mai liniştit, informează Associated Press. Potrivit purtătorului de cuvânt al prim-ministrului, Berlusconi, aflat la spitalul San Raffaele din Milano, a primit marţi seara un telefon de încurajare de la preşedintele SUA, Barack Obama.

 

NATO caută ajutorul Rusiei pentru Afganistan
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, se află în vizită la Moscova cu un mesaj clar: Alianţa are nevoie de ajutorul Rusiei în Afganistan. NATO şi Rusia trebuie să renunţe la tensiuni şi să construiască împreună o cooperare solidă, a insistat Rasmussen.

×
Subiecte în articol: externe