x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendierea şcolilor romanesti din Cernăuţi, parte a războiului hibrid!

Incendierea şcolilor romanesti din Cernăuţi, parte a războiului hibrid!

28 Feb 2018   •   18:20
Incendierea şcolilor romanesti din Cernăuţi, parte a războiului hibrid!

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Oleksandr Bankov, a susţinut miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că tentativa de incendiere a două şcoli cu predare în limba română din Cernăuţi nu a reprezentat un caz unic şi a opinat că aceste acţiuni reprezintă o nouă etapă a războiului hibrid declanşat de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

 

"Se ştie foarte bine şi informaţiile au apărut recent şi în presa românească, referitoare la unele încercări făcute pe teritoriul Ucrainei de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse, cu folosirea şi a unor cetăţeni ucraineni, de a organiza incendierea a două şcoli din zonă, din regiunea Cernăuţi. Acest caz nu e unic şi, practic, în ultima perioadă, începând cu ianuarie anul acesta, Serviciul de Securitate al Ucrainei a reuşit să prevină mai mult de zece cazuri care au fost planificate, coordonate şi organizate de către serviciile speciale ale Federaţiei Ruse. Este vorba de fapt, în opinia noastră, de o nouă etapă, practic, a acestui război hibrid care e declanşat de către Federaţia Rusă împotriva statului ucrainean", a spus ambasadorul.

El a adăugat că Ucraina condamnă ferm toate aceste încercări şi va lua şi în continuare măsuri care de prevenire. "Cazul special cu aceste şcoli cu predare în limba română din zona Cernăuţi a fost coordonat de un cetăţean rus, cu numele David Ponomarev. Este filmat şi este probat de către serviciile ucrainene. Se află pe teritoriul Rusiei, dar a coordonat la distanţă aceste acţiuni. Un grup de persoane pe teritoriul Ucrainei care pregăteau, practic, aceste acte teroriste sunt identificate şi sunt arestate de către serviciile ucrainene. În mod deosebit, aş vrea să spun, apreciem poziţia României în ceea ce priveşte condamnarea acestor provocări şi încercări de a incita ostilitatea interetnică şi destabilizarea regiunilor, care sunt populate de cetăţeni ucraineni de diferite etnii, inclusiv de etnie română. Se ştie foarte bine că întotdeauna ucrainenii împreună cu reprezentanţii altor etnii au trăit în pace, în stabilitate în aceste regiuni şi până acum nu au existat probleme de convieţuire paşnică", a spus Oleksandr Bankov.

Ambasadorul a mai precizat că avansul plătit celor care ar fi urmat să pună la cale incendiul a fost de 10.000 de ruble.

"Creierul probabil se află un pic mai sus. A fost identificat un coordonator, un cetăţean rus, care practic a coordonat, a şi finanţat această activitate pe teritoriul Ucrainei şi făcea legătură între serviciile ruseşti şi cetăţeni care sunt asociaţi acestor servicii pe teritoriul ucrainean. (...) Cetăţenii ucraineni (implicaţi, n.r.) au fost identificaţi şi reţinuţi deja", a mai spus el.

AGERPRES

×