x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiul din nordul Californiei se extinde și determină evacuarea a 75.000 de locuințe

Incendiul din nordul Californiei se extinde și determină evacuarea a 75.000 de locuințe

09 Noi 2018   •   17:40
Incendiul din nordul Californiei se extinde și determină evacuarea a 75.000 de locuințe

Trei incendii de vegetaţie s-au extins rapid vineri în statul american California, unul dintre acestea provocând evacuarea a 75.000 de locuinţe din apropierea unui oraş care încearcă să îşi revină după un atac armat, relatează Reuters. 

Incendiul Woolsey, care a cuprins zone din Thousand Oaks, regiune situată în comitatul Ventura, la nord-vest de Los Angeles - unde a avut loc săptămâna aceasta un atac armat în urma căruia douăsprezece persoane au fost ucise - a determinat evacuarea voluntară a 75.000 de locuinţe. 

Incendiul Woolsey afectează de asemenea şi alte zone din comitatul Los Angeles. 

În comitatul Ventura este activ şi incendiul Hill, care a mistuit până joi noapte o suprafaţă de 10.000 de acri (4.047 hectare), potrivit datelor pompierilor. 

În nordul Californiei, incendiul Camp a avansat rapid la periferia oraşului Chico la primele ore ale zilei de vineri, mii de persoane fiind nevoite să-şi părăsească locuinţele după ce flăcările au distrus localitatea Paradise, după cum au informat surse din cadrul pompierilor. 

''Oraşul este devastat, totul este distrus. Nu a mai rămas mai nimic în picioare'', a informat purtătorul de cuvânt al Departamentului Forestier şi Pazei Contra Incendiilor din California (Cal Fire), Scott Maclean. ''Acest incendiu a avansat atât de rapid şi s-a extins atât de repede încât multe persoane au fost luate prin surprindere'', a adăugat el. 

Maclean a precizat că un număr încă nedeterminat de civili şi pompieri au fost răniţi şi ar putea trece câteva zile până când autorităţile vor şti cu exactitate dacă există persoane decedate. 

Paradise este situat pe o culme şi are puţine căi de acces ce pot fi utilizate pentru evacuarea de urgenţă. Accidentele rutiere au creat ambuteiaje, iar locuitorii şi-au abandonat autovehiculele şi au fugit din calea flăcărilor cu copii şi animale de companie în braţe, au indicat autorităţile. O femeie care a rămas blocată în trafic a intrat în travaliu, a notat ziarul Enterprise-Record. 

''Este haos", a declarat ofiţer Ryan Lambert din cadrul California Highway Patrol. 

Echipele de intervenţie au folosit un buldozer cu care au împins maşinile abandonate pentru a ajunge la Spitalul Feather River în vederea evacuării pacienţilor aflaţi în clădirea cuprinsă de flăcări. Spitalul a fost complet distrus, a declarat pentru Action News Now Mike Mangas, purtător de cuvânt al operatorului Dignity Health. 

Flăcările, care au izbucnit la primele ore ale dimineţii de joi, s-au răspândit cu repeziciune pe un teren foarte uscat şi favorizate de vânturi de peste 80 de km/h care afectează California. 

Incendiul a luat proporţii cu mare viteză de-a lungul zilei de joi, iar de la 2.000 de hectare arse iniţial suprafaţa s-a mărit la 7.000 de hectare devastate în doar 6 ore, ceea ce a obligat evacuarea iniţială a peste 20.000 de persoane. Potrivit Calfire, au fost activate ordinele de evacuare în localităţile Pulga şi Concow, din comitatul Butte, precum şi în Paradise dar şi în zonele rurale Butte Creek Canyon şi Butte Valley. 

Incendiile grave sunt tot mai frecvente în California, în septembrie pompierii au reuşit cu greu să controleze focul "Mendocino Complex", activ în iulie şi considerat cel mai devastator incendiu din istoria statului. 

Douăsprezece persoane au fost ucise de un bărbat înarmat care a deschis focul într-un bar-discotecă miercuri noapte în Thousand Oaks, o suburbie a oraşului Los Angeles, în timpul unei petreceri studenţeşti. Atacatorul a fost împuşcat mortal de poliţie.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: incendiu de vegetatie california evacuare