x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incendiul din Siberia. Rudele victimelor denunţă încetineala cu care au acţionat pompierii

Incendiul din Siberia. Rudele victimelor denunţă încetineala cu care au acţionat pompierii

29 Mar 2018   •   14:50
Incendiul din Siberia. Rudele victimelor denunţă încetineala cu care au acţionat pompierii

Rude ale persoanelor care şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit duminică într-un mall din Siberia au depus plângere împotriva pompierilor, pe care îi acuză că nu au acţionat destul de repede în ziua tragediei, relatează agenţia de presă TASS, citată de AFP. 

Cel puţin trei persoane au sesizat parchetul din regiunea Kemerovo, unde a avut loc tragedia, denunţând 'lipsa de acţiune a echipelor de intervenţie şi a pompierilor în timpul operaţiunii de salvare', a declarat un purtător de cuvânt al Parchetului regional. 

Cel puţin 64 de persoane au decedat în incendiu, între care 41 de copii. 

Potrivit plângerii, din care ziarul RBK publică un fragment, unul dintre reclamanţi, Nadejda Vostrikova, care a pierdut cinci fiinţe dragi ei în incendiu (fiica, nora şi pe toţi cei trei nepoţi, dintre care cel mai mic avea doar 2 ani), afirmă că a primit un telefon de la fiica sa care i-a spus că este blocată într-unul dintre cinematografele de la ultimul etaj al mall-ului, dat fiind faptul că uşile erau închise cu cheia. 

Nadejda Vostrikova mai spune că după acest apel telefonic a alergat la mall, unde a văzut patru pompieri care stăteau fără să facă ceva. 

'Am căzut în genunchi şi i-am rugat: "Băieţi, vă rog salvaţi-mi copiii!". Ei mi-au răspuns cu indiferenţă: "Nu vă putem ajuta, aşteptăm echipa de intervenţie!"', mărturiseşte femeia în plângerea sa, potrivit RBK. 

O altă plângere citată de ziar relevă un dialog similar între o rudă a victimelor şi pompieri care declară că nu dispun de 'echipamentul potrivit' pentru a intra în siguranţă în cinematograf. 

Alţi pompieri mobilizaţi la incendiu s-au deplasat prea 'încet' la faţa locului, prea târziu pentru a salva victimele prinse în capcana flăcărilor, care nu mai răspundeau la telefon, potrivit unei plângeri. 

'Consider munca pompierilor în prima oră (de la izbucnirea incendiului) drept lipsă de acţiune şi dispreţ faţă de viaţa umană', afirmă Nadejda Vostrikova. 

La patru zile de la producerea acestei tragedii, furia nu s-a domolit în Rusia, unde multe persoane sunt şocate de numeroasele 'încălcări flagrante' constatate de anchetatori, ceea ce a făcut ca zeci de copiii să fie blocaţi într-o sală închisă cu cheia, în timp ce sistemul de alarmare în caz de incendiu era nefuncţional. 

Unii îşi manifestă deschis indignarea pe reţelele de socializare sau la mitinguri în stradă, în timp ce opoziţia denunţă corupţia care, potrivit ei, a permis ca această tragedie să se producă. 

Comitetul de anchetă a anunţat joi arestarea unui responsabil al Ministerului pentru Situaţiile de Urgenţă din Siberia, acuzându-l că a primit mită pentru a trece cu vederea încălcări ale normelor de siguranţă la acest centru comercial.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: siberia incendiu centru comercial kemerovo