x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încep sancțiunile contra Iranului

Încep sancțiunile contra Iranului

06 Aug 2018   •   12:30
Încep sancțiunile contra Iranului
Sursa foto: ABIR SULTAN/EPA

Sancţiunile economice americane vor lovi din nou Iranul, începând de luni, consfinţind astfel linia dură adoptată de Donald Trump după retragerea unilaterală a SUA din acordul privind dosarul nuclear Iranian. Companiile europene vor fi la rândul lor serios afectate.

Primul val al noilor sancţiuni va intra în vigoare astăzi. Sancţiunile includ oprirea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi restricţii privind achiziţiile în sectoarele auto şi aeronautic. O a doua fază a sancţiunilor va intra în vigoare în luna noiembrie, lovind în sectorul petrolier şi în cel al gazelor naturale, dar şi în tranzacţiile efectuare de banca centrală a Iranului. Toate aceste sancţiuni au implicaţii şi asupra companiilor europene, întrucât, dacă nu încetează afacerile cu Iranul, ele riscă la rândul lor sancţiuni din partea Washingtonului, sau, deoarece, în situația anumitor produse, au nevoie de licenţe americane, cum este cazul avioanelor fabricate în Europa, dar care au şi componente produse în SUA. Compania franco-italiană producătoare de avioane de transport regionale ATR a livrat, ieri, cinci avioane companiei aeriene „Iran Air”, cu numai o zi înaintea intrării în vigoare a sancţiunilor . Aceste avioane au circa 10% din piese produse în SUA, prin urmare pentru exportul lor este nevoie de licenţe americane. Compania europeană a cerut SUA să permită livrarea şi celorlalte 12 avioane din acelaşi contract încheiat cu „Iran Air” - alte trei avioane au fost deja livrate -, dar deocamdată nu este clar care va fi răspunsul american.

Şi „Airbus” a primit din partea companiilor aeriene din Iran comenzi pentru circa 100 de avioane, din care numai trei au fost livrate până acum.

 

Trump a devenit inamicul numărul unu al Iranului, dar și al unor companii europene.

×