x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Începe circul în Basarabia: Comuniştii vor preşedinte independent, Alianţa nici să nu audă!

Începe circul în Basarabia: Comuniştii vor preşedinte independent, Alianţa nici să nu audă!

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Aug 2009   •   00:00

Liderii celor patru partide de opoziţie din Republica Moldova care au trecut pragul electoral şi au intrat în noul parlament în urma alegerilor din 29 iulie şi care s-au constituit în Alianţa pentru Integrarea Europeană, au lăsat să se înţeleagă că nu vor susţine un candidat independent la preşedinţia ţării. Această idee a fost lansată de liderii Partidului Comunist din Republica Moldova, relatează luni Jurnal de Chişinău.



"Suntem gata să le dăm cele opt voturi, dar cu condiţia ca în funcţia de preşedinte să fie desemnată candidatura unei persoane care să nu facă parte din niciun partid, pentru ca aceasta să nu facă politica unui singur partid", a afirmat, într-o declaraţie pentru Segodnia, Aleksandr Isaev, redactorul-şef al ziarului "Comunistul" din Chişinău. Alţi reprezentanţi ai comuniştilor, citaţi de Radio Europa Liberă,  au sugerat în cadrul unei emisiuni televizatecă vor propune un candidat din rândurile lor la preşedinţie.

Cele patru formaţiuni de opoziţie - Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) şi Alianţa Moldova Noastră (AMN) - care dispun de 53 de mandate în noul parlament au spus însă că vor dialoga cu Partidul Comuniştilor pentru a găsi restul voturilor necesare la alegerea unui nou şef al statului.

Liderii PLDM, PL, PD şi AMN au anunţat în urmă cu două zile cinci obiective prioritare ale viitoarei guvernări. Astfel, Alianţa doreşte  restabilirea statului de drept, depăşirea crizei sociale şi economice, integrarea europeană şi o politică externa echilibrată, descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale şi reîntregirea teritorială a Republicii Moldova. Liderul principalei formaţiuni a opoziţiei, liberal democratul Vlad Filat a spus că împărţirea funcţiilor va fi subiectul negocierilor care vor urma  între liderii celor patru formaţiuni politice. Apoi urmează dialogul cu comuniştii. Peste Prut, "joaca de-a preşedintele" e abia la început de drum!

×