x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Încercarea autorităţilor sud-coreene de a produce ploaie artificială a eşuat

Încercarea autorităţilor sud-coreene de a produce ploaie artificială a eşuat

28 Ian 2019   •   13:46
Încercarea autorităţilor sud-coreene de a produce ploaie artificială a eşuat

O încercare de a produce ploaie artificială pentru combaterea poluării atmosferice în Coreea de Sud a eşuat, au anunţat luni autorităţile guvernamentale, care caută soluţii pentru această problemă de sănătate publică pusă pe seama Chinei, potrivit AFP. 

Un număr mare de sud-coreeni consideră că fabricile chinezeşti sunt de vină pentru un grav episod de poluare care a ţinut trei zile. 

Vineri, Adminstraţia de meteorologie coreeană (AMC) a lansat un avion care să difuzeze particule de iodură de argint în pătura de nori în speranţa că aceste precipitaţii vor antrena în căderea şi particulele poluante. 

Primele evaluări ale iniţiativei au fost însă dezamăgitoare, a precizat luni AMC. 

O ploaie slabă şi ceţoasă a căzut timp de câteva minute, a precizat agenţia, dar ''nu au fost observate precipitaţii semnificative''. 

"În ciuda reuşitei sau eşecului său, această încercare a reprezentat ocazia de a aduna tehnologiile necesare în vederea comercializării mai rapide a procedeului însămânţării norilor", a mai precizat agenţia. Un raport complet despre acest experiment este preconizat pentru luna februarie. 

Problema poluării atmosferice din Coreea de Sud nu este la fel de gravă precum cea din China, cel mai mare poluator din lume. 

China generează trei sferturi din producţia sa de energie pe baza cărbunelui, potrivit Agenţiei internaţionale pentru energie. 

Situaţia a ajuns suficient de îngrijorătoare, iar preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a solicitat săptămâna trecută consilierilor săi să abordeze problema ca ''o catastrofă naturală''. 

Liderul sud-coreean a făcut apel la o cooperare mai bună cu autorităţile de la Beijing, evocând ''grave îngrijorări în ceea ce priveşte 'pulberile fine' provenite din China'', referindu-se la denumirea utilizată în Coreea de Sud pentru particulele fine PM2,5, considerate cele mai nocive pentru sănătate. 

Cu toate acestea, chinezii au făcut şi progrese. Potrivit unui studiu recent, nivelul de poluare cu PM2,5 în regiunile urbane a fost redus, în medie, cu aproape o treime într-un interval de patru ani. 

Cifrele rămân însă ridicate comparativ cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Nivelurile de poluare în Coreea de Sud cresc uneori atunci când vântul transportă particulele PM2,5 peste marea care desparte cele două ţări. 

Coreea de Sud a închis în 2018 cinci vechi centrale pe cărbune pentru a încerca să amelioreze calitatea aerului.

AGERPRES

×