x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Reacţia fostului ministru al Diasporei, Angel Tîlvăr, în legătură cu magazinul românesc incendiat în Franţa de doi poliţişti rasişti

Reacţia fostului ministru al Diasporei, Angel Tîlvăr, în legătură cu magazinul românesc incendiat în Franţa de doi poliţişti rasişti

29 Mar 2016   •   14:21
Reacţia fostului ministru al Diasporei, Angel Tîlvăr, în legătură cu magazinul românesc incendiat în Franţa de doi poliţişti rasişti
Sursa foto: gazetaromaneasca.com

Singurul politician român care a reacționat până în prezent în legătură cu magazinul românesc incendiat de doi polițiști francezi rasiști a fost deputatul Angel Tîlvăr, fost ministru al Diasporei, care a trimis o declarație de presă:

Un serios incident cu caracter rasist, descris astfel chiar de către autorităţile franceze, a avut loc în localitatea Denain, din nordul Franţei. Doi agenţi municipali au incediat în mod voluntar, conform propriilor declaraţii, un magazin de produse alimentare aparţinând unui cetăţean român.

Citeşte şi MAE: Ambasada României urmăreşte îndeaproape cazul incendierii magazinului din nordul Franţei

Incidentul este cu atât mai grav cu cât presupuşii autori sunt reprezentanţi ai forţelor de ordine locale. Mai mult decât atât, în mărturiile iniţiale, cele două persoane acuzate au incriminat şi un reprezentant al autorităţilor locale, citând numele directorului de cabinet al primarului localităţii, ca instigator al faptei comise. Ulterior, agenţii municipali aflaţi, la ora actuală, sub control judiciar, au revenit asupra acestui aspect al declaraţiei lor, afirmând că au acţionat „din proprie iniţiativă”.

Luând în considerare cele de mai sus, îmi exprim indignarea şi îngrijorarea cu privire la evenimentele petrecute la Denain în noaptea dintre 20 şi 21 martie 2016. Cetăţenii români, oriunde s-ar afla, sunt cetăţeni europeni şi se bucură de toate drepturile şi obligaţiile pe care această calitate le implică. Ei trebuie să fie respectaţi şi protejaţi în faţa oricăror acţiuni şi declaraţii cu caracter rasist sau xenofob, în conformitate cu prevederile legislaţiei europene, dar mai ales cu spiritul pe care se întemeiază Uniunea Europeană.

Îmi exprim, totodată, speranţa că ancheta desfăşurată în prezent de către Direcţia Interregională a Poliţiei Judiciare din Lille va face lumină în cel mai scurt timp cu privire la acest regretabil incident şi, de asemenea, că autorităţile române competente vor acorda întregul lor sprijin concetăţeanului nostru aflat în dificultate”, a scris fostul ministru al Diasporei, Angel Tîlvar, citat de gazetaromaneasca.com.

×
Subiecte în articol: franta politia incendiere angel tilvar reactie