x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incident - Roman rapit in Nigeria

Incident - Roman rapit in Nigeria

de Anca Aldea    |    05 Oct 2006   •   00:00
Incident - Roman rapit in Nigeria

Un roman angajat pe o platforma petroliera apartinand companiei Exxon Mobil Oil si alti sase colegi de-ai lui au fost rapiti marti seara de o miscare separatista in Nigeria. Potrivit unor informatii oficiale date publicitatii aseara, numele romanului capturat este Emil Neagu.

IN VIZOR. Muncitorii straini angajati de diferitele companii petroliere sunt deseori tinta rapirilor, in special in Delta Nigeriana, regiune dominata de bande criminale si grupari islamiste. Desi Guvernul nigerian a promis, in repetate randuri, ca va adopta masurile necesare anihilarii acestor grupari teroriste, se pare ca eforturile nu au fost suficiente.

De altfel, una dintre miscarile separatiste care actioneaza in zona a anuntat ieri ca rapirea a fost o replica la "comasarea armatei nigeriene in Delta Nigerului". "Am decis mobilizarea unui anumit numar de combatanti in statul Akwa Ibom pentru a ajuta comunitatile locale (...) care vor fi asediate de armata nationala nigeriana", se arata intr-un comunicat al Miscarii pentru Emanciparea Deltei Nigerului (MEND), ce are ca scop declarat distrugerea industriei petroliere nigeriene.

PENTRU BANI. Miscarea lupta deschis impotriva statului federal nigerian pentru o mai buna diseminare a veniturilor generate de exploatarea petrolului din Delta Nigerului.

MEND a devenit de notorietate pentru atacurile impotriva complexurilor petroliere si pentru numeroasele rapiri ale muncitorilor straini. Ieri, gruparea a avertizat din nou companiile petroliere care "au incredere in Guvernul nigerian", pentru a-si asigura securitatea complexurilor petroliere.

RECHEMAT
Rapirea de marti seara din Delta Nigeriana s-a desfasurat cu cateva ore inainte ca, la Bucuresti, presedintele Romaniei sa semneze decretul de rechemare in tara a ambasadorului roman in Nigeria, Emil Rapcea. Contactat de Jurnalul National, Ministerul roman de Externe ne-a declarat ca procedurile au fost initiate in urma cu mai multe luni. MAE a anuntat intr-un comunicat ca Ambasada Romaniei se afla in legatura permanenta cu autoritatile nigeriene.
×
Subiecte în articol: externe