x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Incidentul care a lăsat fără curent Crimeea are repercusiuni şi asupra a două centrale nucleare ucrainene

Incidentul care a lăsat fără curent Crimeea are repercusiuni şi asupra a două centrale nucleare ucrainene

23 Noi 2015   •   11:07
Incidentul care a lăsat fără curent Crimeea are repercusiuni şi asupra a două centrale nucleare ucrainene

Căderea unor stâlpi de înaltă tensiune în regiunea Herson (sudul Ucrainei), prin care se furnizează energie electrică inclusiv în Peninsula Crimeea, a condus la o reducere periculoasă a puterii reactoarelor la două centrale nucleare din Ucraina, a declarat duminică directorul adjunct al companiei "Ukrenergo", Iuri Kasici, citat de postul de televiziune ucrainean '112', în pagina sa electronică.

'Toate aceste evoluţii au impus, suplimentar, oprirea de urgenţă de la sursa de alimentare electrică a două reactoare de la centralele termice din Pridneprovsk şi Uglegorsk - precum şi reducerea cu 500 de MW a puterii unor reactoare nucleare' a indicat acelaşi oficial, potrivit căruia această acţiune a vizat centrala nucleară din Zaporojie (sud-est), cea mai mare din Europa ( situată la doar 200 de km de Doneţk, zona de conflict din estul Ucrainei) şi Centrala Sud-Ucraineană (Iujnoukrainskaia).

El a atras atenţia că astfel de incidente pun în pericol siguranţa centralelor nucleare.

Patru linii de înaltă tensiune au fost scoase din uz în urma unor explozii în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, în zona localităţii Ciaplinka, regiunea Herson, incident care a lăsat duminică fără curent electric întreaga Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014, conform unei versiuni difuzate de majoritatea mass-media ucrainene şi ruse.

Autorităţile de la Kiev au invocat un act de sabotaj, dar unul dintre organizatorii blocadei Peninsulei Crimeea - acţiune pusă la cale de mai multe organizaţii naţionaliste - a declarat că rafale puternice de vânt s-ar afla la originea acestui incident.

Remedierea situaţiei ar lua cel puţin patru zile, conform autorităţile ucrainene. Între timp, administraţia din Crimeea a instituit starea de urgenţă în peninsulă.

Surse din Ministerul de Interne ucrainean au declarat că incidentul produs la liniile de înaltă tensiune din Herson ar putea fi încadrat la 'acte teroriste', potrivit postului de televiziune citat.

×